Käeoleva aasta konkursil osales 46 töökeskkonna parimat praktikat. „Ettevõtted pööravad rohkem tähelepanu tööõnnetuste ennetamisele,” kommenteeris Berit Nuka, Tööinspektsiooni teabe peaspetsialis tööinspektsiooni teates.

„Esikolmikust tervelt kaks praktikat puudutas süsteemi, kuidas registreerida ohuolukordi, kus oleks peaaegu juhtunud tööõnnetus. Seda ei tehta ainult vormitäiteks, vaid inimesed teavad, et kui nad probleemile tähelepanu juhivad, siis sellega ka tegeletakse.”

Energeetika- ja automaatikavaldkonnas tegutsevas suurfirmas ABB AS on tööõnnetuste vähendamiseks loodud süsteem ohuolukordadest teavitamiseks: iga töötaja, kes märkab ohtu, kirjutab väljatöötatud vormile teate ja paneb vastavasse postkasti.

Teate vorm on tehtud võimalikult lihtne, et selle täitmine ei võtaks palju aega. Kui töötaja teatab teda puudutanud ohuolukorrast, teda ei karistata. Teade võib olla ka anonüümne.

Lisamotiveerimine toimub boonussüsteemi kaudu: 1100 töötajaga suurfirma tublimatel töötajatel on võimalus osaleda õppereisil teiste maade ABB tehastesse, et tundma õppida hea töötervishoiu ja tööohutuse kultuuri. Pärast ohuolukordadest teatamise aktiviseerimist on firmas tööõnnetuste arv kahanenud.

Sarnase teavitussüsteemi lõi AS Põltsamaa Felix, kus juurutati „peaaegu tööõnnetuse” teate vorm, mis jagati kõigisse osakondadesse. Ohuolukorra puhul täidab töötaja vastava aruande vormi, mille põhjal tehnikaosakonna spetsialistid töötavad välja mooduse, kuidas tulevikus ennetada võimalikku õnnetust.

Trükikoda Trükis AS lahendas edukalt probleemi, et lõikajad pidid töötama sundasendis ja istudes pidevalt kummardama. Lahendusena varustati lõikajate töökohad automaatsete tõstukitega, mis vähendasid kummardamist ja sundasendeid. Lisaks muutus tänu tõstukitele kogu lõikustsükkel kiiremaks.

Lisaks esikolmikule väärivad tähelepanu teisedki head ideed. Näiteks Rimi kaupluste poolt töötajatele korraldatud ametialase eesti ja vene keele õpe töökohal, samuti ehitusfirma Skanska nipp kasutada kaevetööde ohutuks korraldamiseks tugiseinu ja tööohutuskaarte.

Mitmed ettevõtted pööravad tähelepanu töötaja tervise ning seeläbi ka töövõime säilitamisele ja parandamisele, aidates töötajatel vabaneda suitsetamisest, pakkudes lihaspingete leevendamiseks massaaži, soodustades sportimist jms.

Tööinspektsioon on kogunud parimaid praktikaid alates 2009. aasta lõpust. Selle aja jooksul on kogunenud andmebaasi ligi 170 head ideed, kuidas töökeskkonda parandada.

Teemad on vägagi erinevad: tööstressiga toimetulek, raskuste käsitsi teisaldamine, juhendamine ja väljaõpe jm. Kõigi parimate praktikatega saab tutvuda Tööinspektsiooni kodulehel siin. Praktikaid tõlgitakse jooksvalt ka vene keelde.

Parimaid praktikaid esitavad nii ettevõtteid külastavad tööinspektorid kui ka tööandjad ise, kes saadavad infot Tööinspektsioonile. 2013. aasta parimate praktikate konkursil osalemiseks tuleb oma asutuse näide esitada Tööinspektsioonile hiljemalt järgmise aasta septembris.

Parimate praktikate kogumist, levitamist ja tunnustamist toetab Euroopa Sotsiaalfond.