Analüütik Maris Lauri rääkis septembri keskpaigas toimunud palgaseminaril, et järgmise kümne aasta jooksul jääb elanikke üle 70 000 inimese võrra (7%) vähemaks. Niisiis olukord, kus juba praegu kummitab ettevõtteid töökäte nappus, muutub veel hullemaks.

Eesti turvaettevõtete liidu tegevdirektor Kaupo Kuusik ütles Ärilehele, et juba täna on turvasektoris märgatav tööjõu puudujääk. Osalt on tööjõu leidmine tema sõnul raskendatud ka seetõttu, et turvaettevõtete personalile on riiklikult kehtestatud piirangud ja kõrgemad kvaliteedinõuded.

Tööjõukulude tõus paneb aga ettevõtteid tõstma teenuste hindu. "Kindlasti toob lähitulevik mehitatud valve valdkonnas tõsise surve teenuse hindade tõusule, sest teenuse hinnast põhiosa moodustab tööjõukulud," tõi Kuusik välja.

Juba praegu püüavad turvaettevõtted kliente suunata kasutusele võtma uuenduslikke tehnilisi lahendusi, mis vähendaks turvatöötajate osakaalu valveobjektidel. Kuusik tunnistas, et selliste lahenduste puhul on kitsaskohaks asjaolu, et tellija peab senisest enam investeerima ning turvaettevõtetel tekib vajadus kõrgema kvalifikatsiooni ja oskustega turvatöötajate järele.

"Kindlasti toob see pikemas perspektiivis turvavaldkonna ettevõtete koondumist kõrgema teabe ja oskuste põhiselt," ennustas Kuusik.

Kodumaine toidukett Selver tunnetab töökäte puudust omal nahal. Kuid selle asemel, et kassiiridele avalikke ülepakkumisi teha, otsib kett võimalusi, kuidas väiksema arvu töötajatega toime tulla.

"Kindlasti tuleb mõelda järjest enam ka töökäsi säästvatele tehnoloogilistele lahendustele ning efektiivsuse parandamisele," rääkis Selveri avalike suhete juht Annika Vilu. "Selver on näiteks esimesena Eestis võtnud kasutusele selveekspressi teenuse, mis teeb kliendile ostmise kiiremaks ning vähendab pikas plaanis ka kassakoormust. See omakorda võimaldab suunata inimesi teistesse olulistesse töölõikudesse."

Vilu rõhutas, et olukorras, kus töökäte arv väheneb, on oluline tööandja hea maine, olemasolevate töötajate hoidmine ja motiveerimine ning uute töötajate läbimõeldud värbamine. Neist põhimõtetest lähtub Selver juba täna.