„See on ainus asi, mis taastab usalduse väikeses avatud majanduses. Sest on ju selge, et investorite silmis ei ole väikesed rahvusvahelised valuutad enam usaldusväärsed,“ sõnas Luman.

„Eesti kroon seotuna euroga on ainulaadne, mis on vastu pidanud. Aga väga suur hulk analüütikuid, investoreid ei usu, et me suudame vastu pidada. Nende vääruskumuse me saame ümber lükata ainult liitudes eurotsooniga.“

Värskelt taasvalitud kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimehe hinnangul on euroalaga reaalne liituda ülejärgmisel aastal. „Kui nüüd suudame hoida valitsussektori eelarve tasakaalu nii sellel, järgmisel kui ka ülejärgmisel aastal selle lubatud miinus kolme protsendi sees, siis ma arvan, et Eesti liitub 1. jaanuaril 2011. Ma ei näe teisi tehnilisi takistusi,“ rääkis Luman.

„Kui me seda ei suuda, siis ma isegi ei taha ennustada, kas see on siis 2013 või veel hiljem."

Maksud jäägu parem tõstmata

Majandusraskuste käes siplev riik on hakanud otsima võimalusi, et oma koormat ettevõtjate ja kodanike vahel jaotades kergendada. Lumani hinnangul pole aga maksukoormuse tõstmine mõttekas.

„Kriisiolukorras kehtib üldiselt vanarahva tarkus, et kui laukasse kukute, siis ei ole mõistlik rabelema hakata. See tähendab seda, et kriisiolukorras otsustavaid maksusüsteemi muudatusi, kaasa arvatud maksukoormuse suurendamine, ei ole otstarbekas teha. Loomulikult tuleb vaadata, et kõik funktsioonid riigis toimuvad, toimivad ja kulud suudetakse katta,“ ütles Luman.

Ettevõtjaid ei saa hullutada

Nordecon Internetionali (endine Eesti Ehitus) suuromanik Toomas Luman on kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimehe kohale valitud viimase 14 aasta jooksul kaheksal korral. Täna teisi kandidaate juhatuse esimehe kohale ei esitatud.

„Valimised ei ole kunagi vormilised," pareeris Luman küsimust, kas tegemist oli rohkem vormiliste kui sisuliste valimistega. "Muusas, kui on saaavutatud mingisugune stabiilsus, siis on need selgelt sisulised valimised."

"Ega ettevõtjatele ei ole ju võimalik selgeks teha, et valige seda kodanikku, kui nende arvetes see või teine kodanik ei kõlba. Teate, lihtsaid valijaid võite hullutada populistlike lubadustega, ettevõtjad on ikkagi kõik juhid ja arvamusliidrid," lisas Luman.