Teisipäeval teatas Arco Vara börsile, et aktsionär Toomas Tool on eraisikuna omandanud 5 mln Arco Vara ASi aktsiat hinnaga 47 miljonit krooni, mis moodustab 5,25% Arco Vara aktsiatest, kirjutab aripaev.ee.

Selline osalus kattus SEB kliendi konto osalusega ning tänaseks on SEB erakliendi kontol olevad aktsiate osa kasvanud 10,49%-ni Arco Vara aktsiatest.

Samas Arti Arakase firmalt Greatway kontolt on läinud umbes nädalaga 10 miljonit aktsiat.

Lisaks on Toomas Toolile kuuluva firma Freier Project kasvatanud osaluse 2,26 protsendile.

Eesti Päevaleht kirjutas paar päeva tagasi, et Tooli äri ongi olnud põhiliselt kinnisvara. Ta oli üks esimesi, kes sai aru, kui suurtest summadest tegelikult sellel alal jutt käib. Tooli peetakse ärimudeli leiutajaks, mille kohta kasutatakse hellitavat terminit ”ost kinnisvara alusel”. Lihtsamalt öeldes tähendab see, et ostad ettevõtte vaid selle alusel, mis maad ja majad on bilansis. Näiteks see, mida firma toodab, pole üldse oluline.

Üheks peavõiduks selliste tehingute reas on Kirovi kalurikolhoosi omandamine. Koos sellega sai Tool endale suure hulga Viimsi poolsaart ja mitu maja Tallinna kesklinnas. Samuti kuuluvad talle suured maa- ja hoonelahmakad Tulika, Madara ja Ülase tänava kandis, lisaks mitmed hooned Tallinna vanalinnas.

Tooli kinnisvarafirma BREM haldab mitmeid Tallinna linnaosasid. On teada, et talle kuulub ka piimatööstus Tukumsi linnas, samuti kinnisvarafirma Riias. Tal on ärihuvisid väidetavalt ka päikeselises Miamis ja Euroopa rikaste lemmikkohas Monacos.