Kui aasta varem pidi Nõo Lihatööstus töötajaid tikutulega taga otsima, siis nüüdseks on olukord muutunud. 

Kuu aega tagasi täitis lihatööstus kaheksat kohta ning igale kohale kandideeris keskmiselt seitse-kaheksa töötajat. Kohad vabanesid eelkõige nende arvelt, kes olid ajale jalgu jäänud või kes olid "palgaralliga" kaasa minnes oma võimeid üle hinnanud. 

Nõo Lihatööstuse juht Toomas Kruustük ütles arileht.ee-le, et kui eelmisel aastal tuli üks endine ehitustööline uksest sisse ja küsis ilma, et ta midagi oleks osanud 15 000 krooni suurust palka, siis praeguseks on olukord muutunud.

„Inimene on nõus madalama palgaga töötama, pingutama selle nimel, et asi selgeks saaks,“ ütles Kruustük.
Kruustüki sõnul torkavad praegusel tööturul silma endised ehitajad. Kaks neist käisid soovitud ametit proovimas, töötasid pool tundi ning kadusid sõnakestki lausumata. „Järelikult ei ole tööpuudust...“ nentis Kruustük.

„Tihti ei ole nad ametlikult palka saanud, neil ei ole tööraamatut. Ma imestan, et tänapäeval midagi sellist võimalik veel on,“ ütles Kruustük.

Kõiki ei saa siiski ühe vitsaga lüüa. „Tegelikult on ka tõesti tublisid inimesi liikumas, nad on käinud Soomes ja mujal. Väga paljud inimesed on mustalt töötanud, tahavad garantiisid saada ja leiavad, et pole enam 20-sed, vaid on 25-30-aastased,“ ütles Kruustük.

Raske on Kruustüki sõnul neil, kes midagi ei oska. Kuu aega tagasi tuli Nõo Lihatööstusesse tööd otsima üks Lõuna-Eesti viie lapsega pere, kes soovis Tartusse elama tulla.

„Küsisin, et mida te oskate, nagu me teame, ei osanud nad midagi. Töö Lõuna-Eestis oli kadunud, ettevõte oli kinni pandud...“ rääkis Kruustük. Kui aga ühe inimese palk läheb pelgalt korteri üürimisele, siis teise inimese palgast, kel mingeid erioskusi ei ole, ei pruugi pere ülalpidamiseks piisata.

Samas on lihakombinaadis seni paremini läbi löönud varem samal erialal mitte töötanud inimesed. „Kes on juba tööl heas ettevõttes, see reeglina sealt ära ei tule. Kes tuleb, ei pruugi ka teises ettevõttes hakkama saada,“ rääkis Kruustük.

Kruustüki sõnul said viimase lainega ettevõttes tööd kaks endist ehitajat, ülejäänud olid riigiasutusest või väiksematest ettevõtetest, mis olid kinni pandud.