Eelmise aasta maikuuga võrreldes olid hinnad siiski 30 protsenti kõrgemad. Enam kui kolmandiku võrra on kasvanud jahu- ja tangainete tootjahinnad, ligi 20 protsenti pagaritoodete ja mitmesuguste muude toiduainete hinnad. Teistes toiduainetööstuse allharudes on aastane hinnatõus jäänud alla kümne protsendi, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja.

Rõivatööstus ja nahatoodete tootmine on tööjõumahukad tegevusalad, kus palgatõus avaldab suuremat mõju. Eelmise aasta maiga võrreldes tõusid tootjahinnad neis harudes vastavalt kaheksa ja 17 protsenti. Kemikaalide, kummi- ja plasttoodete ning ehitusmaterjalide tootmises oli aastane hinnakasv kuus protsenti. Teistes harudes on hinnatõus olnud tagasihoidlikum.

Eesti Konjunktuuriinstituudi maikuise küsitluse põhjal püsisid tööstusettevõtete ootused hinnatõusu osas suhteliselt madalal tasemel. Üle 70 protsendi küsitletutest prognoosis müügihindade püsimist järgneva kolme kuu jooksul praegusel tasemel, hinna kerkimisele viitas viiendik ettevõtjatest.

Suuremaks peetakse hinnatõusu tõenäosust jätkuvalt toiduainetööstuses, keemiatööstuses ning masinate ja seadmete tootmises. Hinnatõusu ootused on kooskõlas impordihindade muutusega, kuna mainitud harude sisendid on kallinenud keskmisest enam.