"Tegemist on väga hea teemaga põhjamaade köögi uuteks arenguteks ja tippkokkade vajaduste rahuldamiseks igasuguste väikeste mikroroheliste taimede järele," rääkis Demjanov Meie Maale.

Eelkõige näeb Demjanov koostööd Heli Kuusega erinevate saaduste kasvatamisel restoranide tarbeks. Nii leiaksid eksootilised taimed õige väljundi, sest turgu selleks jätkub. "Ta võiks taimi kasvatada mitte ainult uudishimust ja hobist, vaid motivatsiooniga, et sellest tõuseks tulu meile kõigile. Eeskätt temale endale," ütles Demjanov. Eesti Kulinaaria Instituudi asutajana oli ta valmis Kuuse kasvatatavate taimede kirjeldused üles riputama instituudi kodulehele. Milles täpselt koostöö Valjalas elava naisega võiks seisneda, on Demjanovi sõnul veel vara rääkida.

"Norra, Rootsi, Taani ja Island otsivad väiketootjaid, kellelt saada huvitavaid ürte ja taimi, et end seeläbi teistest köökidest eristada," nägi ta Heli Kuuse puhul head võimalust.

Demjanovi arvates võiks Kuusk asutada oma ettevõtte ja alustada kasvuhoonetes taimede kasvatamist. "Elu läheb tal teist värvi kohe," vaimustus mees.

Heli Kuusk ei osanud esimese hooga koostööettepaneku kohta midagi öelda. "Sõltub sellest, mida ta konkreetselt soovib ja kas mul on ka võimalused olemas. Oleneb ka, milliste kogustega on tegemist. Teadmistest üksi ei piisa. Igatahes ettepanek on huvitav," rääkis Kuusk. Ta oli muidu koostööks valmis, kuid tunnistas, et ettevõtluse poolt hästi ei tunne.

Demjanov jõudis Heli Kuuseni tänu 29. oktoobri Meie Maas ilmunud artiklile, mis kajastas naise hobi - eksootiliste taimede kasvatamist. "Loen ja jälgin kõike, mis toidumaailmas toimub," märkis Demjanov.

42-aastane Kuusk on tegelenud eksootiliste taimede kasvatamisega juba pikka aega. Ta soovib sedasi rikastada kodust toidulauda, aga ka näha, kuidas taimed välja näevad.

Seemneid hangib last kasvatav töötu naine poest ja tuttavate käest. "Tänavu suvel võis sorte tõesti sadu olla. Nii palju kui aiamaale ja kasvuhoonesse mahtus, nii palju panin ka kasvama," rääkis ta.

Seemneid paneb Kuusk maha igast sordist paar, muidu läheks väikese maalapi asemel vaja mitme hektari suurust põldu. Saagi tippaeg on suvel - siis ei jõua ta ise kõike ära süüagi.

"Kasvatan ainult neid vilju, mis aitavad süüa, sest maapoest nagunii midagi osta pole. Linnas kõike ei müüda ja pealegi kipub rahakott õhukeseks jääma. Nälga ma igatahes ei kannata," selgitas Heli Kuusk.

Valik eksootilisi taimi ning puu- ja köögivilju, mida Heli Kuusk kodus kasvatab:

okra ehk söödav muskushibisk,
soja,
kiwano ehk ogamelon,
kinoa ehk kassinaeris,
amarant ehk rebasehein,
bataat ehk maguskartul,
pudelkõrvits ehk vietnami kabatšokk
artišokk,
pastinaak ehk aed-moorputk,
mustjuur,
paksoi ehk hiina lehtnaeris,
komatsuna ehk sinep-lehtnaeris,
füüsal