Kas valitsus on teinud teile mingi ettekirjutise näitamaks töötuse vähendamist? Palun korralikku selgitust, kuidas võetakse töötud arvelt maha ja kaua nad saavad töötuhüvitist ning millised rahad on neile ette nähtud pärast tähtaega?

Töötuse vähenemist näitab nii registreeritud töötuse vähenemine kui üha suurenev tööpakkumiste arv. Mingit ettekirjutust selle näitamiseks tegelikkusest erinevalt ei ole ega saakski demokraatlikus riigis olla.

Töötukassas töötuna arvel olemine lõpetatakse tööturuteenuste ja toetuste seaduses ettenähtud alustel.

Inimese töötuna arvel olemine lõpetatakse tööle asumise (sh ka FIEna tegutsema hakkamise, võlaõigusliku lepingu alusel teenuse osutamise, juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmena tasu saama hakkamise ja sihtasutuse, mittetulundusühingu või -ühistu juhtimis- või kontrollorgani liikmena palga alammäära ulatuses või sellest suurema tasu saama hakkamise korral), vanaduspensionile jäämise, päevases või täiskoormusega õppes õppima asumise vms alusel, mille tõttu inimene enam aktiivselt tööd ei otsi.

Töötuna arvelolek lõpetatakse ka juhul, kui töötu ei ole 30 päeva jooksul eelmisest pöördumisest töötukassasse pöördunud ja töötukassale ei ole teada, kas töötu otsib aktiivselt tööd või mitte ning juhul, kui inimene ei ole valmis või loobub töö otsimisest ja seaduses sätestatud aktiivsusnõuete täitmisest. Töötuna arvelolek EI LÕPE töötuskindlustushüvitise või töötutoetuse saamise lõppemisega.

Sel aastal on seoses tööpakkumiste arvu kasvuga suurenenud nende inimeste osakaal, kelle töötustaatus lõpeb tänu tööle asumisele, vähenenud on õigeaegselt töötukassasse pöördumata jätmise tõttu tehtud lõpetamiste osatähtsus. Kui eelmisel aastal lõpetati töölesaamise tõttu arvelolek 44% kõigist arveloleku lõpetamise juhtudest, siis sel aastal on töölesaamise osatähtsus tõusnud 50%. See tähendab, et pooltel juhtudel on töötustaatus lõpetatud, sest inimene on töötukassale teatanud, et ta on leidnud endale töökoha. Kahjuks ei teavita kõik töötud oma tööle saamisest töötukassat ning seetõttu on töölesaanuid tõenäoliselt rohkemgi.

Töötukassa andmeid maksu- ja tolliameti omadega võrreldes oleme saanud tulemuseks, et tegelikult on tööle läinud ligi kaks kolmandikku neist, kelle töötuna arvelolek on lõppenud ehk eelnimetatud 50% lisandub veel 15% tööle läinud inimesi peamiselt nende hulgast, kelle arveloleku oleme lõpetanud, kuna nad on õigeaegselt töötukassasse pöördumata jätnud. Kui rääkida pöördumata jätmise tõttu arvelt maha läinud klientidest, siis kolmandik neist pöördub järgneva poole aasta jooksul uuesti meie poole. Täpne arveloleku lõppemise põhjus on teadmata umbes viiendiku töötustaatuse lõppemiste puhul.

Töötuna arvel olevad inimesed saavad taotleda töötuskindlustushüvitist või töötutoetust. Hüvitise või toetuse saamine sõltub töötu kindlustusstaažist, varasemast hõivest ja töösuhte lõpu põhjustest. Täpsemalt saab töötuskindlustushüvitise ja töötutoetuse kohta lugeda meie kodulehelt.

Täispika intervjuu Meelis Paaveliga avaldame reedel.