Eesti töötukassa avalike suhete juht Erko Vanatalu ütles BNS-ile, et töötukassa 2011. aasta tuludeks on kavandatud 3,889 miljardit krooni.

Sellest moodustab kindlustatute töötuskindlustusmaksete prognoositav laekumine 1,886 miljardit krooni ja tööandjate töötuskindlustusmaksete prognoositav laekumine 1,016 miljardit krooni. Eraldised riigieelarvest on 604 miljonit, välismaine finantseering 335 miljonit ja investeerimistulu 48 miljonit krooni.

Kuludeks on plaanitud tuleval aastal 2,229 miljardit krooni. Seejuures arvestab töötukassa töötuskindlustuse kuludeks 1,071 miljardit krooni, tööturuteenuste ja toetuste kuludeks 939 miljonit krooni ja töötukassa tegevuskuludeks 219 miljonit krooni.

Töötuskindlustusmakse määr on praegu 4,2 protsenti, töötaja osa on seejuures 2,8 ja tööandja osa 1,4 protsenti brutopalgast. Eelmise aasta alguses oli töötuskindlustuse maksemäär töötajale 0,6 ja tööandjale 0,3 protsenti palgast.

Töötuskindlustusmakse määr tõusis järsult olukorras, kus töötus suurenes kiiresti ning töötukassa varem madala maksumääraga kogutud reservid hakkasid vähenema.

Tänavu kevadel ütles töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel, et esmalt tuleks taastada töötukassa kriisieelne reserv ning seejärel koguda kolme aasta väljamaksete jagu raha, võttes aluseks mullused rekordilised väljamaksed.

BNS-i arvutuste kohaselt tähendaks see ligi 10 miljardi kroonini ulatuvat reservi. Seni oli töötukassas enim raha 2008. aastal, kui netovarade väärtus ulatus 2,85 miljardi kroonini.

Registreeritud töötus ulatub Eestis praegu viimastel andmetel 10,7 protsendini ning kõrgeim tase on möödas. 2008. aasta lõpus ulatus registreeritud töötus Eestis 3-4 protsendini.

Teisipäeval läbis töötukassa tuleva aasta eelarve töötukassa nõukogus esimese lugemise.