Töötukassa on loomisest alates IT-hangetel sisulise konkurentsita laiali jaganud 32,5 miljonit krooni, sellest kolmandiku on napsanud kaks "kassa" lemmikfirmat: üks Tartust, teine Tallinnast, kirjutas Äripäev. Kuus korda on hangetel võitnud OÜ 3 Step IT. Selle firma kaukasse läinud hangete kogusumma on üle 8 miljoni krooni. Kaks korda on edukas olnud WebMedia.

Töötukassa infosüsteemide osakonna juhataja Urmas Visse selgitas, et ajal, mis tööpuudus kasvas järsult, polnud töötukassal aega avatud hanke kaudu arendajat leida, sest rahvusvahelise hanke protseduur on minimaalselt paar kuud. Töötukassa rääkis analüüsi etapil läbi mitmete erinevate võimalike pakkujatega. Ainuke ettevõte, kes oli viivitamatult nõus arendusse paiskama suured jõud, tegema septembriks uue lahenduse ja koolitama välja ca 350 kasutajat, oli AS Webmedia, seletas Visse.

Ta lisas, et riigihangete seadus annab võimaluse erakorralises olukorras käituda operatiivsemalt, mida töötukassa ka tegi. Vastasel korral oleks me väga tõenäoliselt seisnud silmitsi seiskunud töötute teenindamise ja toetuste maksmisega kõige kriitilisemal tööpuuduse kasvu ajal.

Visse sõnul oli tööturuameti arvutipark pärit aastatest 1996–2001, vaid tööturuameti keskkontoris oli arvuteid, mis olid uuemad ja on kasutuses siiani.

Tööturuameti arvutid olid seisus, kus nende keskse serverilahenduse külge ühendamine ei olnud tehniliselt võimalik, nad olid lihtsalt nii vanad, uuem tarkvara neis lihtsalt ei töötanud, põhjendas Visse.

Ülilühikese ajaga tuli arvutid tarnida asukohtadesse üle Eesti ja igapäevatööd segamata välja vahetada. Pärast arvutivajaduse kindlakstegemist esitati ettepanek pakkumuse tegemiseks viiele ettevõttele.

Kahjuks olid esitatud pakkumused ebakorrektselt vormistatud (erinevatel pakkujatel erinevad vead), mis oli osaliselt tingitud hankedokumentide ebatäpsusest ja seetõttu oli pakkumuste sisuline võrdlemine võimatu. Töötukassa tunnistas hanke nurjunuks ja kuulutas välja uue hanke, esitades järjest kriitilisemaks kujunenud tarnegraafiku tõttu ettepaneku pakkumuse tegemiseks kahele suuremale esimeses hankes osalenud ettevõttele, kellega oli varasem õnnestunud koostöökogemus: AS-ile MicroLink Eesti ning AS-ile IT Grupp. Edukaks pakkumuseks osutus AS IT Grupp ja 3StepIT OÜ ühispakkumus.

Urmas Visse põhjendust IT arendustest ja nendega seotud hankemenetluste valikust töötukassas 2009-2010 loe SIIT