“Siin on ikkagi mitmeid asju õhus,” ütles nõukogu liige Tarmo Kriis. “Esiteks pole ju täit selgust, kas Eesti liitub Euroopa Liiduga või mitte. Teiseks töölepingu seaduse eelnõu – kuidas selle vastuvõtmine hakkab mõjutama töötukassa väljaminekuid.”

Töötukassa avalike suhete juhi Maige Pröömi sõnul polnud euroreferendumi äraootamine siiski määrav põhjus, miks otsustamine edasi lükati, vaid nõukogu palus juhatuselt täiendavat infot ja arvutusi, mida erinevad stsenaariumid endaga kaasa tooksid. Ehk nagu ütles töötukassa nõukogu esimees Riivo Sinijärv – maksemäära ei saa paika panna emotsioonide põhjal, vaid tuleb uurida rehkendusi. Töötukassa nõukogul on valida nelja variandi vahel: kas jääda samade määrade juurde, vähendada mõlemat määra või vähendada ühte kahest määrast.

Kuna pigem kaalutaksegi täna maksemäära vähendamist, peab Sinijärv probleemi eelkõige positiivseks, kuigi sellest hoolimata tuleks otsust kaaluda väga põhjalikult. “Kui euroreferendumi vastus peaks tulema eitav, siis peame vähendamisse suhtuma väga ettevaatlikult,” ütles Sinijärv. “Igal juhul peaks proovima analüüsida, mis juhtub majanduslanguse korral, mis ilmselt kestab rohkem kui aasta. Kui me maksemäära alandame, kas sel juhul suudame ilma seda torkimata ja tõstmata läbi elada kolmeaastase majanduslanguse?”

Kuigi töötukassasse on tänaseks kogunenud juba 800 miljonit, ei pea töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel maksemäära alandamist mõistlikuks sammuks, vaid on korduvalt rõhutanud, et tema pooldab praegu toimivat varianti, kus töötaja maksab töötukassasse oma palgast 1% ja tööandja 0,5%. “Töötukassa ülesanne on olla valmis kriisisituatsiooniks ja kriisid tulevad teatavasti alati äkki. Septembriks peamegi välja arvutama, kui kaua suudaksime majanduslanguse korral oma praeguste reservidega vastu pidada ilma maksemäära tõstmata.”

16. septembril saab töötukassa nõukogu taas juhatusega kokku ning loodetavasti tehakse siis otsus, millist maksumäära valitsusele kinnitamiseks pakkuda. “Reservidega ei saa mängida lühiajalisi mänge,” ütles nõukogu liige Margus Udam. “Aga lühiajalist mõju prognooside tegemisele euroreferendum kahtlemata omab. Sellest sõltub väga konkreetselt järgmise aasta maksumäär.”

Töötuskindlustushüvitise saajate ringi laiendamist pole sel aastal plaanis arutada.