Nõukogu otsustas lükata ettepaneku tegemise valitsusele töötuskindlustusmaksemäära osas 20. aprillile, kuna liikmed pidasid vajalikuks oodata ära rahandusministeeriumi sel nädalal avaldatava makromajandusprognoosi, teatas töötukassa.

"Mina ei oska öelda, miks (otsustamine) edasi lükati," rääkis töötukassa nõukogu esimees ja ametiühingute liider Harri Taliga Päevaleht Online´ile. "Vormiliselt saan öelda, et seda soovisid tööandjad, mis nendest majandusprognoosi numbritest paremaks läheb, ma ei saa sellest aru."

Taliga sõnul on töötuskindlustusmaksemäära tõstmine kolme protsendini nagunii maksimum, rohkem edasi minna ei saa. Ametiühingud olid valmis täna asja ka lõpule viima. Sotsiaalminister Hanno Pevkur oli ühe variandina välja käinud ka hüvitiste kärpimise võimaluse, kuid Taliga sõnul on töötukassa nõukogu võimuses teha vaid ettepanek, millist maksemäära tõsta.

Eesti töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paaveli sõnul on töötuskindlustusmaksemäära tõstmine kolme protsendini vältimatu, et täita töötukassale peale pandud kohustusi.

Töötuskindlustusmakse määr on praegu 0,6% töötajale ja 0,3% tööandjale. Alates 1. juulist on praegu ettenähtud maksemäära tõus töötajatele ühe protsendini ja tööandja maksemäära 0,5 protsendini.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul pole riigil kohustust anda töötukassale lisaraha, kui see tuleval aastal töötukassa otsustamatuse tõttu otsa saab. Kui töötuskindlustusmäärasid suvel plaanitust veelgi enam ei tõsteta, jääb aasta lõpuks töötukassa reservi vaid 80 miljonit krooni.

Töötukassa nõukogu kinnitas täna uueks juhatuse liikmeks tööturuteenuste valdkonnas töötukassa nõuniku Pille Liimali. Eesti töötukassa juhatus jätkab kolmeliikmelisena. Juhatus esimees on Meelis Paavel, kindlustushüvitise valdkonna eest vastutab Erik Aas.