Mullu suvel korraldas töötukassa hanke, millega soovis osta 12 000 töövihikut koos selle kujundamise ja kohaletoimetamisega töötukassa kontoritesse üle Eesti. Hanke eest vastutavaks määrati töötukassa programmijuht Hannula Menning. Pakkumise esitas üheksa ettevõtet, kelle seast napsas võidu valdkonnas täiesti tundmatu Topwood, kirjutab Äripäev.

Kui töövihikuhanke kaotajad uudishimust võitnud ettevõtte nime internetti toksisid, tabas neid üllatus - tegemist on Aegviidu eramajja registreeritud metsavarumisettevõttega. Kui nüüd, pool aastat hiljem töövihikuhanke kohta osalenud ettevõtetelt kommentaari küsides neile esimese hooga hange ei meenugi, siis öeldes "metsavarumisfirma", lööb kohe pildi klaariks ja võtab suu naerule. "See oli pretsedenditu juhtum," muheleb hankes osalenud Kontuur LB juht Ants Lusti. "Kui metsatöötleja hakkab tegelema taolise asjaga, siis on see kummaline. See oli ilmselge susserdamine," lisab ta.

Topwoodi omanikud on Toomas Suik ja Fred Padrak. Padrak tunnistab, et nende firma polnud varem trüki- ega kujundustöid teinud. "See, et meil puudub selles valdkonnas kogemus, ei tähenda, et me ei võiks mingi kõrvalharuga tegeleda," ütleb Padrak. Ta kinnitab, et tunneb isiklikult Hannula Menningut. Padrak tunnistab, et Topwood oli selles hankes vahendusfirma ning ta ei mäleta, mis firmalt kujundus- ja trükiteenus allhanke korras telliti. Hanke eest vastutanud Hannula Menningu ja hanke võitnud Topwoodi omaniku Fred Padraku vahel on veel seoseid. Menning on firma Respom omanik, mille juhatuse liige on Fred Padraku vend Silver Padrak. Respom tegeleb ehitustöödega ja ehitajate vahendamisega Soome. Silver ja Fred Padrakuga on seotud teisigi firmasid. Neil on ühine veondusfirma U&P Trans, Fred Padrakule kuuluvas firmas Granjano on juhatuse liige vend Silver Padrak.

Töötukassa avalike suhete juht ja töövihikuhanke hindamiskomisjoni liige Erko Vanatalu ütleb, et Hannula Menningu seos võitnud firma ja selle omanikuga polnud neile varem teada."Sellest ei teadnud me midagi ja ma ei oska seda kommenteerida, kes kellega käib. Hankekomisjon lähtus otsuse tegemisel hindamiskriteeriumidest ja meile teadaolevalt ei ole tegu huvide konfliktiga," kinnitab ta.