Maksuameti peadirektor Aivar Sõerd ütles, et peale Eesti Töötukassa juhatuse nimeta-mist sõlmib maksuamet töötukassaga lepingu ning maksuameti kontodele laekunud töötuskindlustusmaksud kantakse töötukassa kontole.

“Kuna töötuskindlustuse seadus jõustus 1. jaanuarist, ei ole veel võimalik öelda, kui palju on kindlustatuid ning isikuid, kes töötuskindlustusmaksu tasuvad,” lausus Sõerd. Tema sõnul oli jaanuarikuu maksudeklaratsiooni esitamise tähtaeg 10. veebruar ning praegu sisestatakse andmeid maksumaksjate ja maksu kinnipidajate registrisse.“2001. aastal oli 664 000 kindlustatut, kes maksid või kelle eest maksti sotsiaalmaksu. 2000. aastal aga 666 600 isikut,” ütles Sõerd.

Kuna töötuskindlustusmakset ei maksa füüsilisest isikust ettevõtjad ettevõtlustulult, juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmed liikme tasudelt ja põhiseaduslike institutsioonide ametnikud, on kindlustatute arv väiksem.

Sotsiaalministeeriumi prognooside kohaselt laekub töötuskindlustusmaksuid sel aastal 500 miljoni krooni ulatuses. Brutopalgast ühe protsendi suurust töötuskindlustusmaksu tasub iga töövõtja, tööandja lisab sellele pool protsenti.

Personaliotsingufirma Fontes tegeleb Eesti Töötukassa juhatuse liikmete leidmiseks korraldatud konkursiga, kuhu on võimalik avaldusi esitada tänaseni. Fontese esindaja Urmo Kalamees ei soovinud eile kandidaatide arvu öelda. Töötukassa nõukogu esimehe Raivo Paavo sõnul selgub töötukassa juhatuse koosseis tõenäoliselt märtsis.

Raigo Neudorf