Eesti töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel rääkis Kuku raadio saates "Vastasseis", et kõikide töötuskindlustushüvitiste väljamaksete kasvu oli märgata juba eelmise aasta teises pooles.

"Sel aastal kasutame kogutud reservidest kuskil 1,6 miljardit krooni lisaks sellele miljardile, mis laekub maksudest,” väitis Paavel. Aastaga on väljamaksed kasvanud kaheksa korda ja arvutused-prognoosid näitavad, et 2010. aasta lõpuks oleks töötukassa makseraskustes.

Paaveli sõnul polnud muud võimalust kui teha töötukassa nõukogule ettepanek juba kehtivate ja 1. juulist lisanduvate ülesannete täitmiseks tõsta töötuskindlustusmakse maksimumtasemele.

Praegu läheb töötukassasse hüvitiste maksmiseks inimese palgast 0,6 ja tööandja maksab lisaks 0,3 protsenti töötaja brutopalgast. Töötukassa juhid soovivad, et nõukogu sätestaks maksuks vastavalt 2 ja 1 protsenti.

Meelis Paavel ei karda, et töötukassa oleks paari aasta pärast pankrotis, ta on kindel, et töötuskindlustussüsteemi eest vastutavad osapooled - tööandjad, töötajad, valitsus - kokkuleppe saavutavad.

"Minu mure töötukassa juhina on pigem see, et kui me majanduslangusest välja tuleme, siis milline võiks olla maksemäära tase, mis garanteeriks meile juba järgmisele majanduslangusele vastumineku,” kinnitas Paavel. Ta lisas, et järgmist reservikogumist on loodetavasti lihtsam põhjendada kui eelmist.