Kui enne töötasid Tallinna ja Harjumaa töövaidluskomsjonid Luha tänaval, siis sotsiaalministeeriumi algatatud suure all-asutuste kolimiskampaaniaga saab nende uueks asukohaks Estonia puiestee maja number 5 neljas korrus.

Kõik oleks nagu korras, kuid komisjonide kaasistujatele valmistab peavalu, kuidas saavad n-ö taevatrepist üles vanemad inimesed, kel tervis kehv või kes tulevad abi järele ratastoolis. “Lifti siin majas pole ega tulegi,” on Schmidt nördinud.

Ametiühinguliidu esinaine on täpselt välja arvutanud, mitut inimest päevas ja aastas mööda kitsast treppi turnima võib oodata: “Tallinna ja Harjumaa töövaidluskomisjonid lahendavad aastas umbes 1500–1600 avaldust. Neist 80 protsenti tuuakse isiklikult kohale, seega nii 1240 inimest.

Igal istungil on kaks osapoolt, ütleme, et enamasti koos esindajatega, tunnistajatega jne. Paljud istungid lükatakse edasi, mõni mitugi korda. Ja otsuste järel käivad töötajad enamasti ise, lisaks veel n-ö asjata käigud.”

Schmidti rehnung näitas, et mööda kitsast ja pikka treppi hakkab aastas üles-alla liikuma 10 000–13 000 inimest.

Ometi jäid vabaks sama maja 2. korruse ruumid, kust kolis välja tööinspektsioon. Sinna pääseda oleks palju lihtsam.

Hädasolijad ministeeriumisse

Töövaidluskomisjonide kolimist koordineerib tööinspektsioon. Inspektsiooni peadirektor Priit Siitan möönis, et uutesse ruumidesse juurdepääsu probleem on palavalt päevakorras ja asjaga tegeldakse. “Lahendus on juba olemas. Pakkusime välja, et juhul, kui inimesel on raske mööda sellist treppi töövaidluskomisjoni jõuda, võib ta tulla oma asju ajama sotsiaalministeeriumisse. Võtame tema avalduse vastu siin, peame ka istungid siin.

Ministeeriumi Gonsiori tänava majja pääseb ratastoolis ja olemas on liftid,” ütles Siitan. Ta ei usu, et juhtumeid, mil inimese asjaajamine on trepi tõttu takistatud, tuleks palju.

Kuid miks siis ikkagi ei kolita Estonia puiestee 2. korruse vabanenud ruumidesse? Priit Siitan: “2. korrusel on niivõrd palju ruumi, et sisse tuleks võtta ka rentnikud. Siis tekib probleem uksest käimisega ja pole vajalikul arvul WC-sid. Ka on sealsed toad istungite pidamiseks väikesed. Neljandal korrusel on võimalused paremad.” Samasisulise vastuse oma teabepä-ringule sai ka Ülle Schmidt.

Töövaidluskomisjonid alustavad uuel aadressil tööd 15. jaanuaril.

Allasutused kokku ministeeriumi majja

•• Endises kohas ei tegutse enam ka tööturuamet ja tööinspektsioon.

•• Mõlemad asutused kolisid sotsiaalministeeriumi majja Gonsiori 29.

•• Telefonid: tööturuamet 625 7700;

•• Tööinspektsioon ning Tallinna ja Harjumaa inspektsioon: 626 9400.

•• Täpsem info asutuste kodulehekülgedelt. EPL