Inimröövil võib olla nii poliitiline kui ka majanduslik taust. Viimase puhul on röövijal soov röövitu raha vastu vahetada. Seejuures on oluline, et on mida nõuda. Seega on inimröövlite sihiks ikka jõukad inimesed  või nende lähedased. Eesti lähiajalugugi tunneb üht sellist lugu, kui kolm noormeest pidasid plaani Armin Karu tütre Inese rööviks. Tegudeni õnneks ei jõutud, kuid kasiinoärimehe perekonnalt plaaniti nõuda 15 miljonit eurot. Mehed mõisteti kavatusete eest ka lühiajaliselt türmi.

Celebrity Networth pani aga ritta maailma ajaloo kümme kõige „kallimat" inimröövi.

10. Perekond Melchers

perekonna varanduse suurus: 460 miljonit eurot

Lunaraha nõue: 660 kilogrammi kokaiini

Veider soov, kuid röövijad olid väidetavalt hädas - nimelt vajasid nad kokaiini, kuna nende enda äsjane kokaiinimüük oli olnud ebaõnnestumine. Nad vajasid uut kaupa, mida müüa.

See kõik toimus 2005. aastal Hollandis, kui rööviti pereema Claudia Melchers. Tema kaks last jäeti maha ning naine viidi Hollandi idaossa. Hollandi rikkuselt 36. inimese Hans Melchersi tütre juhtum oli loomulikult meedia meeletus huviorbiidis. Röövijad ei suutnud seda pinget aga taluda ning 48 tunni möödudes lasid nad naise vabaks. Hiljem püüti mehed kinni ja neile määrati 8-aastane vanglakaristus.

9. Perekond Kaspersky

perekonna varanduse suurus: 700 miljonit dollarit

Lunaraha nõe: 4,5 miljonit dollarit

Jevgeni Kaspersky poeg Ivan rööviti 2011. aastal ning see, kuidas mees elusa ja tervena kätte saadi, on siiani mõistatus. Ühe versiooni kohaselt maksti vaikselt ära nõutud rahasumma ning Venemaa miilits ei olnud asjaga kuidagi seotud. Teine versioon on see, et politsei ja Jevgeni Kaspersky enda turvameeskond leidsid Ivani üles ja ta suudeti ilma lunaraha maksmata päästa. Igatahes on mees elus.

8. Perekond Greenlease

perekonna varanduse suurus: 24 miljonit dollarit (1953. aastal)

Lunaraha nõue: 5,1 miljonit dollarit

Traagiline juhtum, kus rööviti autotööstur Robert Greenlease 6-aastane poeg. Röövijateks naine ja mees. Mees õppis koos Greenlease'i vanema pojaga ning nägi perekonna jõukuses võimalust ka endale midagi napsata. Ta oli narkomaan ja alkohoolik.

Koos tüdruksõbraga röövisid nad 6-aastase Bobby koolist, öeldes ettekäändeks, et poisi ema sai infarkti ja tüdruksõbra näol on tegemist Bobby tädiga. Poiss läks rõõmsalt kaasa. Kui tavaliselt on oluline see, et pantvang oleks elus, siis siin käitusid röövlid ootamatult. Poissi püüti esmalt üles puua, kuid kuna see ei õnnestunud, siis lasti ta maha. Isalt nõuti aga ikkagi tänases vääringus 5,1 miljonit dollarit. Ja ta maksis. See oli toona suurim summa, mida inimrõõvlitele makstud. Alles pärast raha tasumist sai isa teada, et poeg oli juba surnud. Hiljem saadi kurjategijad kätte ning koos nendega ka pool välja käidud rahast. Enne 1953. aasta jõule hukati kaks kurjategijat gaasikambris.

7. Perekond Piper

perekonna varanduse suurus: tänases vääringus 32 miljonit dollarit

Lunaraha nõue: 5,7 miljonit dollarit

Perfektne kuritegu. Harry Piperi naine rööviti aiatöid tehes ning nõuti toona uskumatut summat. Röövijad tahtsid, et raha annaks üle keegi perekonnale lähedal seisev isik. Harry otsustas ise minna. Raha anti üle ja naine leiti kolm päeva hiljem puu külge seotuna, kuid elusana. Juhtum on tänapäevani lahendamata, ei ole teada, kes röövi korraldas ja raha sai. Sel aastal ilmus juhtumi kohta ka raamat.

6.  Perekond Getty

perekonna varanduse suurus: 1970. aastal 2 miljardit dollarit

Lunaraha nõue: 21,2 miljonit

5. Perekond Hearst

perekonna varanduse suurus: ei ole teada

Lunaraha nõue: 400 miljonit, maksti 29 miljonit

Väga kummaline juhtum. Patricia Campbell Hearst sündis rikkasse perekonda. Ta rööviti 1974. aastal grupi poolt, kes kutsusid end Symbionese Liberation Army.  Nad nõudsid, et Hearsti perekond ostaks igale California vaesele perele 70 dollari eest süüa. Selle koguhind oleks olnud 400 miljonit dollarit. Patricia Hearsti isa oli valmis ostma 29 miljoni eest süüa Bay piirkonna vaestele. Ta tegi seda, kuid kuna toidu kvaliteeti peeti kahtlaseks, siis tütart ei vabastatud.

Siis aga juhtus midagi väga veidrat. Patricia andis ühel hetkel teada, et ta liitus ise teda röövinud liikumisega ja muutis nime Taniaks. Hiljem vahistati ta, kui ta koos grupiga panka röövida püüdis. Psühholoogid ja eksperdid toovad seda juhtumit välja kui klassikalist Stockholmi sündroomi ilmingut. Naist piinati, peksti ja teda vägistati ning hoiti kinni väikeses kapis. Ajupesu töötas. Ta mõisteti pangaröövi eest 35 aastaks vangi. 2001. aastal andis Bill Clinton talle armu.

4. Perekond Helu

perekonna varanduse suurus: 1,5 miljardit dollarit

Lunaraha nõue: 48 miljonit dollarit

Lõuna-Ameerika üht rikkamat meest hoiti 1994. aastal pantvangis 106 päeva. Tema poeg, advokaat ja üks preester kasutasid riiklikku televisiooni, et öelda, et summa ollakse valmis välja käima. Nii makstigi summa kurjategijatele ning mees pääses. Täna on ta inimrööve puudutava seadusandluse eestkõneleja.

3. Perekond Kwok

perekonna varanduse suurus: 17 miljardit dollarit

Lunaraha nõue: 110 miljonit dollarit

Perekonna vanim poeg rööviti 1997. aastal ning poissi hoiti väidetavalt puidust konteineris kinni, talle anti korralikult süüa. Lugu kestis 7 päeva, siis maksti ära nõutud summa. Röövijaks oli Hong Kongi gängster, keda kutsuti „Suureks Kulutajaks". Raha toodi talle kahekümnes suures kotis 1000-dollariste rahatähtedena. Neid veeti kahes Mercedeses ja vahetus toimus ühel vaiksel kõrvaltänaval. „Suur Kulutaja" tabati 1998. aastal ja ta hukati. Vana Kwok ei olnud aga pärast neid sündmusi aga enam endine ning tal tekkisid psühholoogilised probleemid. Peagi oli ta sunnitud oma firmade juhtimisest loobuma. Tõe huvides olgu öeldud, et perekond kõrvaldas Kwoki ka seetõttu, et liiga suur sõnaõigus tundus olema tema armukesel.

2. Perekond Li

perekonna varanduse suurus: 31,9 miljardit dollarit

Lunaraha nõue: 200 miljonit dollarit

Aasia rikkaima mehe peret tabas löök 1996. aastal, kui Li Ka-Shingi poeg Victor Li rööviti. Siingi oli teostajaks „Suur Kulutaja". Lunaraha tasuti ning Victor on täna mitmete suurte firmade eesotsas.

1. Perekond Born

perekonna varanduse suurus: ei ole teada

Lunaraha nõue: 289 miljonit dollarit

1970ndatel oli tegu Argentina rikkamate meestega, vendade Juan ja Jorge Borniga. Suguvõsa oli suurte rahasummade tõttu omavahel tihti sõjajalal, kuid ühine rusikas tuli moodustada aastal 1974, kui vennad rööviti. Selle taga oli vasakäärmuslaste terrorirühmitus Montonerros. Neid hoiti pantvangis 9 kuud, kusjuures nad asusid kogu aja riiklikus luureasutuses, samal ajal, kui osapooled nende vabastamise tingimuste üle arutlesid. Tegu oli seega suuresti ka poliitilise rööviga.

Nad vabastati, kui tasutud oli rekordiline rahakogus 289 miljonit dollarit. Seejärel kolis perekond koos firmaga turvakaalutlustel Brasiiliasse, Sao Paolosse. Kahe Argentina rikkama mehe rööv oli aga üheks sütikuks, mis tõi kaasa 1976. aasta märtsikuu riigipöörde Argentinas.