Koroonaviirusega kaasnev ülemaailmne majanduskriis on küll praegu ettevõtete väärtusesse suuri korrektuure teinud, kuid kriiseelsete väärtuste registreerimine on vajalik, et järgnevatel aastatel oleks meil parem pilt muutustest ja arengutest ettevõtlusmaastikul.

Eesti väärtuslikumate ettevõtete TOP 101 koostasid Prudentia ning Nasdaq Tallinn eelmise aasta lõpukuudel, mil tänaseks maailma tabanud ja kogu rahvusvahelise majanduselu pea peale pööranud koroonaviirusest polnud veel teada midagi. Eesti ettevõtete 2018. aasta aruannete põhjal kokku pandud edetabeli ja kogu projekti mõte oli avaliku debati tekitamine ettevõtete väärtuse ja väärtuse loomise teemal laiemalt.

„Meil on loomulikult väga hea meel, et oleme Eestis esmakordselt kokku pandud väärtuslike ettevõtete edetabeli tipus – usun, et see toetab ja motiveerib kõiki meie kontserni töötajaid tänasel keerulisel ajal tuleviku nimel veelgi enam edasi pingutama,“ kommenteeris Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene. „Ometi tuleb tunnistada, et see auhind tuleb erakordsel ajal, mil enamusel ettevõtetest on käimas seninägematud ellujäämiskursused ning keegi meist ei oska veel täna ennustada, milliseks võib selle edetabeli pilt kujuneda mitte ainuüksi järgmisel aastal, vaid juba paari kuu pärast. Kuid täna pole kindlasti kõige olulisem see, millisel kohal keegi edetabelites figureerib. Tähtis on hoopis see, et tuleme sellest kriisist edukalt välja ja tegutseme kõik üheskoos selle nimel, et Eesti majandus saaks taas jalad alla. Tallink annab endast kõik, et sellesse maksimaalselt panustada nagu alati."

TOPi koostamise eestvedaja, Prudentia juhtivpartneri Illar Kaasiku sõnul saab läbi käesoleva ja tulevaste TOP 101-de, tekitada selliste andmete aegrea, mis võimaldab pikema perioodi vältel analüüsida trende ja muutusi läbi majandustsüklite. „Tänaseks on maailm nagu me teda seni tundsime, suuresti muutunud ja antud edetabeli väärtus on lisaks heade aegade meenutamise nostalgiale vaid see, et oleme fikseerinud ära kriisieelse Eesti majanduse seisu, nö löönud suurvee ajal vaia maasse. Nii on meil järgmistel aastatel võimalik vähemasti mõõta, kas ja kui suures mahus on toimunud taastumine, loodetavasti siiski mõnegi ettevõtte puhul ka edenemine,“ märkis Illar Kaasik.

„Kuigi täna tundub maailma ja Eesti majandus seismas kuristiku äärel või juba vabalanguses, siis loodetavasti saame mitte liiga kauges tulevikus öelda „Jaak, kurat, jalad põhjas“. Kui taas suureneb Eesti kallimate ettevõtete väärtus, siis kasvavad nii riigi maksutulud kui ka keskmised palgad. Kuna samalaadset edetabelit koostab Prudentia ka Läti kohta, on tulevikus huvitav analüüsida, kuidas toimuvad muutused Läti ja Eesti ettevõtluses majanduskeskkonna muutumisel ja ka riikide erinevaist majanduspoliitikaist lähtuvalt,“ lisas ta.

Nasdaq Tallinna börsi juhi Kaarel Otsa sõnul on ka kriisiolukorras oluline tähelepanu juhtida meie majanduse mootoritele. „Loomulikult on vahetuim tagasisidemehhanism ettevõtte väärtuse hindamisel see, kui selle aktsiad on börsil noteeritud, kuid esimene ja vajalik samm väärtuse analüüsi ja mõistmise teel on TOP101 sarnane andmestik.“

„Iga eduka ettevõtte taga on inimesed ja hoolimata ka hullematest võimalikest tagasilöökidest, on suuresti just ambitsioonikad inimesed need, kes seisavad ka uute või taassündi läbi tegevate ettevõtete taga. Tulevased TOP101-d on moraalne tugi, innustus ja tunnustus ettevõtjaile, kes täna täpselt samamoodi võitlevad majanduse eesliinil oma ettevõtete, töötajate, äripartnerite ja terve Eesti riigi ning rahva majandusliku ellujäämise ning iseseisvuse eest,“ ütles Kaarel Ots.

TOP101 ettevõtete kohta leiad täiendavat informatsiooni siit.