Eestile on antud tinglikud lubadused Venemaa poolt, et kui toimub valitsustevahelise grupi või nende juhtide nõupidamine, on võimalus, et lepingule võidakse alla kirjutada, ütles Ilves kolmapäeval riigikogus arupärimistele vastates.

“Meie oleme valmis sellele alla kirjutama,” märkis Ilves.

Valitsustevahelist komisjoni juhib Eesti poolt peaminister Laar ja Venemaa poolt asepeaminister Matvijenko, nende kohtumine on kavandatud juuniks.

Isegi juhul kui Eesti ja Venemaa topelttollide kaotamisele viiva enamsoodustusrežiimi lepingu lõplikult ka sõlmivad, saab Ilvese hinnangul Eesti eksport Venemaale olema siiski mõnevõrra piiratud.

Ekspordi ulatus sõltub Ilvese sõnul Eesti suutlikkusest täita euronõudeid, kuna Venemaa on hakanud just imporditavale kaubale tunduvalt kõrgemaid kvaliteedinõudeid rakendama.

Sellised nõuded ei ole niivõrd seotud Eestiga, vaid eelkõige sellega, et Venemaa on hakanud nõudma ka Euroopa käest vastavust euronõuetele eesmärgiga saavutada natuke pariteetsust, ütles Ilves.

Eesti-Vene valitsustevaheline ekspertkomisjon parafeeris kaubandusliku ja majandusliku koostöö lepinguteksti, millele allkirjutamine viib topelttollide kaotamisele Eesti impordilt, 11. aprillil.

Kahepoolsed läbirääkimised kaubandus-majandusliku koostöö lepingu üle on kestnud juba seitse aastat. Topelttollide kaotamist võimaldav koostööleping vajab enne jõustumist lisaks parafeerimisele allakirjutamist ja ratifitseerimist.

Eesti on üks vähestest maailma riikidest, kes ei ole seni saanud Venemaalt kaubanduses enamsoodustusrežiimi ja seetõttu kehtivad Eesti kaupadele teiste riikidega võrreldes kaks korda kõrgemad tollitariifid.