Tormikahju on tegelikkuses suuremgi, sest kindlustusfirmadele saab esitada kahjuteateid nendest sõidukitest, millel on vabatahtlik liikluskindlustus, kirjutab Pärnu Postimees.

Kokku on suuremad kindlustusseltsid saanud Pärnumaalt 192 kahjunõuet. Kõige rohkem on autode kohta kahjunõudeid esitatud If Eestile, millele Pärnu maakonnast on laekunud 68 avaldust. Kindlustusseltsile Seesam on Pärnumaalt tulnud 59 kahjunõuet, ERGO kindlustusel on 53 teadet ja Salva kindlustusel kaks.

Peamiselt sai 9. jaanuari tormi ja üleujutusega kannatada autode elektroonikasüsteem ja sisustus. Keskmised kahjunõuded jäävad eri kindlustusfirmades 100 000 - 250 000 krooni vahele.

Kallimatele autodele tekitas merevesi kahju üle poole miljoni krooni, hinnalisemate automarkide nimekirjas on Lexuse, Mercedese, BMW, Volvo, Volkswageni ja Chrysleri mudelid.

Soolases merevees kahjustunud elektrisüsteemi ja läbiligunenud sisustusega sõidukeid pole üldjuhul mõtet remontida, sest taastamine läheks liiga kulukaks. Seetõttu hüvitavad kindlustusseltsid omanikule auto väärtuse ja võtavad sõiduki omandiõiguse üle. Vees kannatanud masina on soovinud endale jätta vaid mõni klient.

Kindlustusseltside ülevõetud sõidukid müüakse soovijatele enampakkumisel.