Puerto Rico juurtega demokraat Alexandria Ocasio-Cortez, kellest sai 29-aastaselt kõige noorim USA kongressi valitud naine, sattus sel nädalal vabariiklaste rünnaku alla, kui viimased asusid väitma nagu kuuluks rõivad, mida naine kannab värske naisteajakirja Vanity Fair esikaanel, talle endale, kirjutab MarketWatch.

Tegelikult on 14 310 dollari väärtuses Caroilina Herrera ja Christina Louboutini disainerrõivad, mida Ocasio-Cortez kandis Vanity Fairi jaoks tehtud fotosessioonil, selle jaoks laenatud. Samas on aga sotsiaalmeedia napilt nädal enne presidendivalimisi täis vabariiklaste süüdistusi nagu ei osaks artiklis sotsiaaldemokraadiks tituleeritud kongressi liige raha lugeda ja läheks oma jutlustatud väärtustega vastuollu.

Seda veel eriti olukorras, kus Ocasio-Cortez on seisnud ameeriklaste majandusliku võrdsuse eest ning nõudnud ülirikastele 70%-list tulumaksu. Puerto-Rico juurtega kongressi liikme võtsid Twitteris tema rõivastuse pärast ette nii poliitikakommentaator Sunanda Vashisht kui ka Fox Newsi saatejuht Laura Ingraham.

„Nii tore on näha, et AOC (initsiaalid, millega viidatakse Alexandria Ocasio-Cortezile – S. L.) kinnistab pikalt valitsenud sotsialistide silmakirjalikku traditsiooni, kus nad usuvad, et sotsialism kehtib ainult vaestele samal ajal, kui nad ise naudivad kapitalismi vilju,” sõnas Vashisht. Tema säuts on praeguseks saanud 14 500 meeldimist ja seda on enam kui 17 600 korral jagatud.

Laura Ingraham märkis oma Twitteri säutsus, et „AOC püüab Vanity Fairi esikaanel riietega, mis maksavad 14 000 dollarit, Donald Trumpi needa.” Ingrahami säutsu on meeldivaks märkinud 24 100 inimest ning seda on jagatud 24 500 korral.

Need, kes asusid sotsiaalmeedias Ocasio-Cortezi kaitsele, püüdsid vabariiklaste rünnaku peale väita, et tegu pole riietega, mis demokraadist kongressi liige oleks ise fotosessiooni jaoks ostnud, kuna Vanity Fair laenas need moeloojatelt üksnes kaanepiltide tarbeks. Tegu on väga laialt levinud tavaga moetööstuses.

Kongressi liige ise vastas ka Ingrahami postitusele. „Ma ei tea, kas sa oled kunagi ühel fotosessioonil osalenud, aga üldiselt ei lubata sul neid riideid, mis sul selga pannakse, endale jätta,” märkis ta Twitteris.

Tegu on vabariiklaste klassikalise taktikaga

Ühtlasi sõnas Ocasio-Cortez, et tegu on väga vana vabariikliku partei taktikaga, kus mängitakse lolli asjades, kus tegelikult teatakse väga hästi, kuidas asjad käivad. Samas avalikku kuvandit on väga kerge selliste ebatõdedega mõjutada.

Kuigi ühelt poolt võivad rõivad, mis poliitikud kannavad, toetada nende kommunikatsioonistrateegiat, püütakse seda väga sageli just naispoliitikute puhul kasutada võimaliku komistuskivina.

Näiteks 2008. aasta presidendivalimistel asepresidendi kandidaadina osalenud Sarah Palin sattus väga suure avaliku rünnaku alla, kui pärast valimisi selgus, et vabariiklik partei tasus kampaania ajal 150 000 dollari ulatuses nii tema enda kui tema pereliikmete rõivaste ja ehte eest. See ei läinud kokku tema Alaska koduperenaise kuvandiga, mida ta püüdis toona väga tugevalt rõhutada.

Ka on aastakümneid visatud nalja endise USA riigisekretäri, 2016. aasta valmistel Donaldi Trumi kaaskandidaadina presidendiks kandideerinud Hillary Clintoni pükskostüümide armastuse üle.