TransferWise’i tegevjuht ja asutaja Kristo Käärmann kinnitas, et ettevõte kasvab uskumatult kiiresti ja investeeringud kinnitavad seda.

“Meil pole vaja pidevalt raha koguda, aga jälgime imetlusega soovi meie tegevusele kaasa aidata,” rääkis Käärmann. Tema sõnul andis viimane rahakaasamisvoor uutele investoritele võimaluse ettevõttega liituda. "Ja ühtlasi vääriliselt tänada neid investoreid, kes on olnud meiega algusest peale,” märkis Käärmann.

Äripäeva sõnul müüsid selles ringis osakuid nii investorid kui ka mitusada ettevõtte töötajat, sealhulgas ka asutajad ise. "Need töötajad ja investorid, kes oma osakuid müüsid, kas maksavad tagasi eluasemelaenu või ostavad maakodu. Aga TransferWise kui ettevõte ei saanud sellest investeeringust ühtegi senti,“ märkis ettevõtte teine asutaja Taavet Hinrikus. Seda, kui suur osalus on ettevõttes Hinrikusel ja Käärmannil endal alles jäänud, nad ei avalda.

Financial Times kirjutab, et rahvusvaheliste rahaülekannete teenust pakkuv TransferWise'ist on saanud kõige kõrgema väärtusega finantstehnoloogia (fintech) ettevõte Euroopas. Ka ütleb väljaanne, et tegu on ühega neist vähestest fintech'idest maailmas, kes on suutnud juba hakata kasumit tootma. Sellest andis ettevõte teada mullu märtsis. Ühtlasi on ettevõtte väärtus viimase 18 kuu jooksul kahekordistunud.

Käärmanni sõnul on senised kaheksa tegevusaastat TransferWise’i jaoks alles algus. “Meie suunanäitajaks on raha, mida säästame klientidele läbi madalate teenustasude ja läbipaistva tegutsemismudeli. Praegu on seda aastas juba miljard naela, kuid sajad miljardid on veel tulemas,” rääkis Käärmann.

Käärmanni hinnangul on Euroopa Liidu regulatsioonid, mis keelavad kõrged vahendustasud oluline samm õiges suunas ning kinnitab ka TransferWise’i tegevusmudeli õigsust. “Investorite hinnangul on meie tulevikku suunatud tegevusmudel klientide jaoks parim lahendus,” lausus Käärmann, lisades, et ettevõte teeb tööd selle nimel, et samad regulatsioonid seadustataks igal pool maailmas.

Investorid näevad teenuses suurt tulevikku

Viimase rahakaasamisvooru eestvedajad olid kasvukapitali investorid Lead Edge Capital, Lone Pine Capital ja Vitruvian Partners. Investeeringus osalesid ka BlackRock ja senised investorid Andreessen Horowitz ja Baillie Gifford. Investorid kasutasid rahakaasamises osalemiseks TransferWise for Business platvormi.

Lead Edge Capitali partner Nimay Mehta ütles, et kogu maailm on äritegevuses liikumas suurema läbipaistvuse poole ning ka nemad tahavad olla osa sellest. “Rahvusvahelised rahaülekanded on osa hiiglaslikust turust, kus seni domineerisid tehinguhindu kunstlikult kõrgel hoidvad ja aeglaselt ülekandeid teostavad pangad,” rääkis Mehta.

Mehta sõnul pole ime, et ettevõttel on juba viis miljonit klienti. “TransferWise’i järgmine väljakutse on kiire kasvu jätkumine olukorras, kus Euroopas ja Austraalias muutub ülekandetasude läbipaistvus tänu regulatsioonidele normaalsuseks,” ütles ta.

TransferWise on tänu soodsatele rahaülekannete pakkumisele jõuliselt laienenud ja osutab nüüd teenuseid nii väikefirmadele, suurkorporatsioonidele kui ka pankadele. Nii on Prantsusmaa suuruselt teine pank BPCE, nagu ka neopangad Monzo ja bunq sõlminud lepingu, et pakkuda Transferwise’i teenuseid läbi rakendusliideste oma 15 miljonile kliendile.

TransferWise arvudes
5 miljonit klienti üle maailma, iga kuu tehakse tehinguid 4 miljardi naela väärtuses.


Igal aastal säästab TransferWise oma klientidele madalate teenustasudega miljard naela.


Umbes 20% TransferWise’i tehingutest toimub sisuliselt silmapilkselt, võttes aega vähem kui 20 sekundit.


1600 rahaülekande suunda, 49 erinevat valuutat.

Ettevõtte 12 kontoris üle maailma töötab üle 1600 inimese - plaan on eeloleval aastal palgata juurde 750 töötajat.


Mullu märtsis lõppenud majandusaastal kasvas ettevõtte käive 77% 149,06 miljoni dollarini ja puhaskasum ulatus 7,9 miljoni dollarini.

TransferWise võimaldab soodsat piiriülest rahaliikumist rohkem kui 170 riigis. Euroopas on sellele lisandunud deebetkaart ning plaanis on samade teenustega laienemine USA-sse ning Aasia ja Vaikse ookeani piirkonda. TransferWise plaanib järgmise aasta jooksul palgata juurde 750 töötajat oma kontoritesse üle maailma.

Austraalia võib Euroopa eeskuju järgida

2018. aastal võttis Euroopa Liit TransferWise’i mudeli rahaliikumise aluseks, keelates suured lisatasud piiriülestel maksetel. Toetudes Austraalia tarbija- ja konkurentsikomisjoni uuringule, mille ajendiks olid tarbijate kaebused valuutatehingute kõrgete lisatasude suhtes, võib Austraalia peagi järgida Euroopa Liidu eeskuju.

TransferWise on rahvusvaheline tehnoloogiafirma, mille missiooniks on aidata parimal viisil maailmas raha liigutada. TransferWise’i asutasid 2011. aastal Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann. Firmal on tänaseks üle 5 miljoni kliendi, kes teevad aastas 4 miljardi naela väärtuses tehinguid. Ettevõte säästab oma klientidele madalamate teenustasudega miljard naela aastas.