?Eestis on soov laieneda ning Ukrainast saab meie teine tulevikuperspektiiv,? kinnitas Trigon Baltic Farmingu juht Ülo Adamson.

Aasta lõpuks loodab Trigon Eestis ja Ukrainas soetada kokku 20 000-pealise piimakarja. Praegu elab Trigoni hallatavates farmides 2000 looma.

Esimese sammuna otsib Trigon suve jooksul Baltikumist ja Ukrainast inimesi, kes sealses Trigoni meeskonnas tööle hakkavad. ?Plaanime kaasata kaks-kolm võtmeinimest, kes varem sel alal töötanuna teavad, mida tähendab modernne piimatootmine. Ukrainale on see võimalus tutvuda meie meetoditega,? selgitas Adamson.

Summa võib mitmekordistuda

Kokkuostmist alustab Trigon viiesajapealistest karjadest. Esialgne mõte on Ukrainasse investeerida 5?10 miljonit eurot (78?156 miljonit krooni). ?Paljuski sõltub see sealsetest võimalustest, summad võivad ka mitmekordistuda,? lisas Adamson.

Joakim Heleniuse investeerimisfirma pani Ukraina kasuks otsustama hiljuti tugevalt muutunud poliitiline kliima. Adamsoni sõnul on neil poliitilisel tasandil korralik toetus, sest nad tähendavad riigile uusi töökohti ja kapitali sissetoomist.

Nõukogude Liidu lagunemise järel on Ukraina põllumajandus jäänud teistest riikidest alafinantseeritumaks. Välisettevõtetest investeerib Trigon piimakarja esimesena. Seni on Ukraina põllumajandusest välismaalasi huvitanud teravilja tootmine.

Ukraina piimaäri huvitab eestlasi puuduva kvoodisüsteemi ning riigi ettevalmistustega euroliitu astumiseks. Erinevalt Eestist pole sealne piimahind veel kõrgeks tõusnud.

?Eestis on hind omavahelise konkureerimise teel üles aetud, Ukrainas oleme selles vallas esimesed tulijad,? sõnas Adamson. ?Hind tõuseb seal kindlasti, kasvuruumi on küllaga.?

Ostab firmasid kokku

Piimakarja kokkuostmine Eestis kulgeb Adamsoni sõnul isegi oodatust paremini ja intensiivsemalt.

Trigoni strateegia on osta kokku firmasid, mis on müügis ja mille omanikud tahavad ettevõttest väljuda. Praegu kuuluvad Trigon Baltic Farmingu gruppi OÜ Revino, OÜ VR-Vasavere, OÜ Voka Peekon ja OÜ Revino Aiand. Ettevõte harib 2500 hektarit põllumaad ning omab lisaks veistele 1500 siga.

Trigon kompab ka Horvaatia kinnisvaraäri

?? Teise uue suunana vaatab Trigon Capital Balkani riikide kinnisvaraäri suunas.

?? ?Balkanimaadesse, kesksema fookusega Horvaatiasse,? kinnitas Ülo Adamson. ?Huvi on olemas, aga suvel saab sellest juba lähemalt rääkida,? lisas ta.

?? Balkani riigid hakkasid Trigonit huvitama aasta alguses. Ka selles vallas mängib Adamsoni sõnul tähtsaimat rolli Eesti euroliitu astumine aasta tagasi.

?? ?Oleme veendunud, et kõige kiiremini saab arendada põllumajanduse ja kinnisvara valdkonda,? märkis ta. ?Nüüd edasi sõltub kõik sellest, mis projekte on võimalik leida. Investorite huvi on väga suur, aga kui palju on realistlik investeerida, seda ei oska veel täpselt nimetada.?