Trumpi allkiri 900 miljardi suurusele abipaketile laiendab töötu abiraha maksmist miljonitele töötutele juhutööde tegijatele, lepingulistele töötajatele ja pikaaegsetele töötutele, vahendab CNN.

Hinnanguliselt 12 miljonit inimest, kes oleksid sel nädalavahetusel saanud oma viimase toetusmakse, saavad nüüd toetust veel 11 nädalat. Lisaks sellele saavad kõik töötu abiraha saajad kuni märtsi keskpaigani föderaalvalitsuselt juurde 300 dollarit nädalas.

Et aga Trump ei allkirjastanud eelnõu juba laupäeval, ei saa kahe abiprogrammi alla kuuluvad töötud makset aasta viimasel nädalal. Enamiku jaoks kestab 300 dollari nädalas maksmine kümme nädalat 11 asemel.

Et kongressil võttis kokkuleppele jõudmine aega detsembri lõpuni, katkeb kahe programmi alla kuuluvatele töötutele toetuste maksmine ilmselt mitmeks nädalaks, kui osariikide ametkonnad oma arvuteid ümber programmeerivad. Toetusi makstakse hiljem tagantjärele.

Kongressi kiitis abipaketi heaks juba eelmisel esmaspäeval ja see saadeti neljapäeval Floridasse Mar-a-Lagosse Trumpile allkirjastamiseks. Trump tahtis aga, et igale ameeriklasele makstaks otse kätte eelnõus ettenähtud 600 dollari asemel 2000 dollarit ja ta polnud rahul ka mõnede muude kuluartiklitega, mille oli tegelikult ise kongressile esitanud.

Eile õhtul andis Trump märku, et allkirjastas abipaketi alles pärast seda, kui senat kohustus kaaluma seadust makse suurendamiseks 600 dollarilt 2000-le dollarile. Senati vabariiklastest enamuse liider Mitch McConnell oma avalduses sellele kohustusele ei viidanud.

Eelmisel nädalal haaras Trumpi 2000 dollari nõudmisest kinni ka esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi, kes esitas selle kohta eraldiseisva eelnõu, millele olid aga vastu vabariiklased. Demokraatide enamusega esindajatekoda peaks makse suurendamise üle hääletama täna.

Trump väitis ka, et senat kaalub seadust, mis algataks valimispettuste uurimise, kuigi mingeid tõendeid pettuste kohta presidendivalimistel ei ole.