Eelmise nädala laupäeval teavitati Ameerika presidenti ja tema administratsiooni koroonaviiruse töörühma otsusest, mille kohaselt tuuakse need ameeriklased, kes on juba nädalaid Jaapanis kruiisilaeval Diamond Princess karantiinis olnud, kahe tellimuslennuga koju tagasi, kirjutab Washington Post. Siis kinnitati, et need ameeriklased, kes on haigestunud viirusesse, jäävad Jaapanisse edasi.

Valge Maja allikate sõnul nõustus Trump ka sellega, et terved ameeriklased ei peaks olema ühe lennuki peal viirusesse haigestunutega. Küll aga otsustas USA välisministeerium koos kõrgete tervishoiuametnikega, et need 14 ameeriklast, kes olid laeval koroonaviirusesse haigestunud, tuuakse samuti lennukiga koju ja pannakse Ameerikas karantiini. Samal ajal aga ei teavitanud nad sellest otsusest presidenti.

Kui Trump sellest hiljem teada sai, oli ta väga vihane, et temalt kõigepealt arvamust ei küsitud. USA presidendi sõnul võib see otsus õõnestada tema administratsiooni ja luua vale kuvandi võitlusest viirusega. Valge Maja allikate sõnul said otsusest hilinenult teada ka mitmed koroonaviiruse töörühma liikmed.

Otsus langetati möödunud nädala pühapäeval üsna viimasel hetkel, kui 328 kruiisilaeval olnud ameeriklast olid juba sõidutatud Tokyo Haneda lennujaama ning selgusid proovide tulemused. 14 lennujaama jõudnud ameeriklast olid viirusesse haigestunud, kuigi neil puudusid veel haiguse sümptomid. Kohapealne meeskond pidi kiiresti otsustama, kas jätab need 14 ameeriklast lennujaamas bussi või paneb nad teistega sama lennuki peale.

Kuna välisministeerium ütles, et ka nende 14 reisija suhtes oli algatatud evakuatsiooniotsus, nägi protokoll ette, et nad tuleb koju tuua, mistõttu nii tehtigi. Kui Trump sellest teadlikuks sai, ärritus ta oma vanemametnike peale, et keegi ei olnud teda otsusest teavitanud. Ka märkis ta, et ei ole sellega nõus. Välisministeerium nimetas presidendiga mittekonsulteerimist tööõnnetuseks.

Enne kruiisilaeval olnud ameeriklaste koju toomist oli Ameerikas avastatud 15 koroonaviiruse juhtumit. Kuigi algselt oleks kruiisilaeval haigestunud ameeriklaste naasmise järel nende arv kahekordistunud, märkis riiklik terviseamet reedel, et kruiisilaevalt Diamond Princess koju toodud 328 ameeriklase hulgas on viirusesse nakatunute arv kasvanud 28 inimeseni.

Trump on seni avalikkuses hoidunud koroonaviiruse teemal sõna võtmast, mis on väga ebatavaline. 2014. aasta Ebola viiruspuhangu ajal – kui ta oli veel eraisik –, kutsus ta Ühendriikide valitsust sulgema piire ning mitte laskma neid Ameerika arste, kes olid Aafrikas patsiente ravides haigestunud, tagasi riiki.

„USA peaks otsekoheselt peatama lennud kõikidesse Ebola-riikidesse. Muidu hakkab see katk ka meie piirides veel levima,” kirjutas Trump toona.