„Ma arvan, et Hiina valitsus tundis, et nad said viimases läbirääkimisteringis niivõrd lüüa, et nad otsustasid, et ootavad järgmiste presidendivalimisteni,” arutles Trump laupäeva hommikuses Twitteri postituses, vahendab Bloomberg. „Ainus probleem sellega on aga see, et ma tean, mina võidan need valimised,” lisas ta järgmise säutsuga.

Trumpi kommentaar tuli päev pärast seda, kuid kahe riigi vahelised kaubandusleppe läbirääkimised leppeni ei jõudnud, sest USA soovib suurendada imporditariife miljardite dollarite võrra ning Hiina ütles selgelt, mida nad ootavad USA-lt selleks, et nende leppeni üldse jõuda.

Hiina asepeaminister Liu He ütles reedel pärast läbirääkimiste nurjumist, et nad soovivad, et USA loobuks oma täiendavatest tariifidest, viiks Hiinast toodavate kaupade koguste piirangud vastavusse nõudlusega ning tagaks, et leppe lõpptekst oleks tasakaalus ning austaks mõlema riigi väärikust.

Liu seatud tingimused pidurdaksid veelgi kahe suure majandusjõu vahelise leppe läbirääkimiste protsessi. Trumpi läbirääkijad on juba esitanud Hiina valitsusele ultimaatumi, öeldes, et neil on kuu aega, et leppeni jõuda, vastasel juhul kehtestab USA imporditariifid kõigile Hiina kaupadele.

Selle ähvarduse tegid ameeriklased teatavaks reedel pärast seda, kui Trump oli öelnud, et seab Hiina kaupadele veel täiendavad tollimaksud 200 miljardi dollari väärtuses. Hiina valitsus lubas selle eest kätte maksta, kuid pole veel oma järgmisi samme avalikustanud.

USA kaubandusvoliniku Robert Lighthizeri sõnul andis Trump ühtlasi oma andministratsioonile korralduse panna esmaspäevaks kokku plaan kehestada tollid veel 300 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele. See samm võimaldakski Trumpil teoks teha ähvarduse kõigile Hiina kaupadele tollide kehtestamise osas.

Samas väljendas Hiina asepeaminister Washingtonis olles seisukohta, et selliste lepete puhul on normaalne, et on tagasilööke. „See on vältimatu,” märkis ta, lubades, et nii Ameerika kui Hiina inimeste huvid pannakse esiplaanile ja asjasse suhtutakse ratsionaalselt. „Hiina ei ole hirmul ja Hiina rahvas ei ole hirmul,” rõhutas ta.

Kuni reedeni rääkis ka Trump oma Twitteri postitustes, kuidas kaubandusleppe läbirääkimised Hiinaga on olnud avameelsed ja konstruktiivsed. „Suhted president Xi ja minu vahel on väga tugevad ja vestlused tuleviku osas jätkuvad,” märkis ta. Küll aga on Trumpile lähedased allikad tunnistanud Bloombergile, et otsest plaani, kuidas nüüd edasi minna, tegelikult ei ole.

Kuna lõppeval nädalal läbirääkimistega kuskile ei jõutud, jätab see leppe kohale mitu suurt küsimärki õhku. See mõjutab ka riikide endi seniseid liitlassuhteid. Trump, kes tahab järgmiste presidendi valimiste käigus tagasivalituks saada, ütles pärast lisatariifide kehtestamist turgude ja ettevõtjate rahustuseks, et see siiski ei tähenda, et Ühendriigid loobuvad nendest kõnelustest.

Samas on selge, et edasine protsess läheb üle kivide ja kändude, kuna mõlemad riigid on selgelt välja toonud, millega nad leppida ei saa. Hiina poliitikaekspert Ely Ratner märkis, et läbirääkimiste jätkumise põhiküsimus on see, kas Hiina tahab laua taha naasta ja pakkuda midagi sellest, millega Trump suudaks ka siseriiklikult seda lepet ära põhjendada.

„Trumpi käitumist vaadates tundub mulle, et see läheb järjest raskemaks, ja raskemaks ka Trumpile endale poliitiliselt,” lausus Ratner.