Mainori president ülo Pärnits pidas möödunud nädalal Londonis läbirääkimisi investorite leidmiseks Paldiskis tselluloositootmise käivitamiseks.

Pärnits ütles, et kohtus Londonis kolme potentsiaalse investoriga, kellega ta on seni vaid kirja teel ja telefonitsi suhelnud.

Tselluloosi tootmise käivitamiseks läheb Pärnitsa sõnul vaja 300-350 tuhat dollarit (4,1-4,8 miljardit krooni). "Nii suurt investeeringut pole niisama lihtne leida," ütles ta. Pärnits lisas, et projekti õnnestumise tõenäosus ei ole praegu eriti kõrge.

Pärnitsa hinnangul on hea, kui tselluloositootmise rahastajad õnnestub leida poolteise aasta jooksul ehk järgmise aasta lõpuks.

ühe tselluloositonni toomiseks tuleb asjatundjate hinnangul investeerida 1500 dollarit (20 600 krooni).

Soomlased oskavad teha ühest tihumeetrist puidust 15 korda rohkem raha kui eestlased, põhjendas Pärnits tselluloositootmise taaskäivitamise vajadust.

Kavandatava tehase tootmismahuks arvestab Pärnits 200 000 tonni tselluloosi aastas. Tooraineks vajab tehas miljon kuupmeetrit metsa aastas.

Uus tselluloositehas on kavas ehitada Paldiskisse. Vajalik kokkulepe sealsete linnavõimudega on olemas.

Lisaks inglastele on projekti finantseerimiseks peetud kõnelusi ka Korea firma Daewoo ja Singapuri ärimeestega ning ühe USA investeerimisfirmaga.

SIRJE NIITRA