Valitsus kinnitas eile riigipoolsed soodustused miljardeid kroone maksva tselluloositehase rajajale. Soodustuste põhjal saab investorite otsimisega tegelev Eesti Välisinvesteeringute Agentuur (EIA) teha potentsiaalsetele investoritele konkreetsed pakkumised.

EIA peadirektori Agu Remmelga sõnul ei ole ta valitsuse otsust veel näinud, kuid praegu avaldatud soodustused on tema sõnul natuke liiga üldsõnalised. "Näiteks tuleks täpselt defineerida, mida tähendab turuhind – kas see, mis ta siin Eestis on, või see, mis ta on Rotterdamis või Rootsis tehase väravas," lausus Remmelg.

Remmelga sõnul on EIA-l vaja potentsiaalsetele investoritele teha väga konkreetne ja atraktiivne pakkumine soodustuste osas. "Olukord on selline, et ega investorite järjekorda ukse taga ei ole, vastupidi – riigid seisavad investorite ukse taga järjekorras," ütles Remmelg.

Majandusministri nõuniku Andres Pajuste sõnul ei ole soodustuste täpseid detaile mõtet praegu paika panna, kuna see piirab läbirääkimiste ruumi.

Pajuste sõnul hakkab valitsus otsuse alusel potentsiaalsete investoritega läbirääkimisi pidama majandusminister Mihkel Pärnoja.

Remmelga sõnul on konkreetse läbirääkija määramine positiivne, kuna nüüd investorid teavad, kelle poole nad peavad pöörduma.

Tehase kõige tõenäolisemaks asukohaks on Pärnoja sõnul Kunda.