Riigikogu majanduskomisjon otsustas eile häältega 5:3 tubakareklaami täieliku keelustamise poolt valmivas reklaamiseaduses.

"Need viis hulpivat häält on valitsuse toetuseks nüüd olemas," ütles Liina Tõnisson, kes hääletas tubakareklaami täieliku keelustamise vastu. Tõnissoni sõnul majanduskomisjonis hääletamisele diskussiooni ei eelnenud.

"Tubakareklaami täielik keelustamine ei ole majanduslikult mitte millegagi põhjendatud," ütles majanduskomisjoni liige Andres Lipstok, kes samuti hääletas tubakareklaami keelustamise vastu.

Nii Tõnisson kui ka Lipstok prognoosivad, et koalitsioon lepib enne homset reklaamiseaduse hääletamist omavahel kokku, kuidas hääletada. "Riigikogu saal, nagu tavaliselt, ei ole mitte otsustamise, vaid vormistamise kohaks," ütles Tõnisson.

Tubakareklaami täieliku keelustamise vastased pakkusid välja reklaami piiramise, mille kohaselt oleks tubakatoodete reklaamimine lubatud ainult ajalehtede ja ajakirjade sisekülgedel ning tubakatoodete müügikohtade juures. Vastuhääletanute sõnul tubakareklaami lauskeelamine tegelikus elus ei toimi.

"Uurijad väidavad, et reklaami keelamine ei vähenda suitsetamist, kuid eksperimenteerime ikka ja kui selgub, et tõepoolest ei aita, siis tunnistame oma viga ja reklaamime edasi," on öelnud üks tubakareklaami keelamise algatajatest, majanduskomisjoni esimees Tiit Made.

Reklaamifirmades ja ajakirjanduses vastuseisu tekitanud reklaamiseadus jõustub eelnõu järgi tuleva aasta 1. jaanuaril.

KRISTJAN OTSMANN