See muudab kehtetuks hulga käenduslepinguid.

“Viisin kohe esimesel päeval avalduse panka, ei teadnud, et laenusumma võib automaatselt üle tulla. Aga pidingi niikuinii sõlmima uue käenduslepingu, sest tagatis jäi väiksemaks kui saadaolev laenusumma,” rääkis teise kursuse tudeng Mihkel Lauri (20). “Võtsin eelmisel aastal 15 000 krooni laenu, kuid vanemad käendasid igaks juhuks 30 000 krooni suurust summat. Ülejäägist jääb nüüd väheseks.”

116 laenuavaldust esimese päevaga

Pedagoogikaülikooli alushariduse kaugõppetudeng Marika Niinsalu (32) on rahul, et juba praegu laenu taotleda saab. Ise pole ta laenuavaldust panka viinud, sest pole kindel, kas töötavad kaugõppetudengid üldse riiklikku õppelaenu saavad.

##Riiklikku õppelaenu väljastavad Hansapank ja Ühispank alustasid laenuavalduste vastuvõtmist esmaspäeval. Juba esimesel päeval tõi Hansapanka avalduse 116 tudengit, teise päeva õhtuks oli käinud 243 laenu esmataotlejat. Ühispangale esitas kahe ja poole päevaga laenuavalduse ligi poolsada üliõpilast.

Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas tunnistas, et osa käenduslepinguid on sõlmitud vaid

15 000 kroonile. Kui nüüd tudeng ootab automaatselt pangaarvele potsatavat uut laenusummat, mis sel aastal on 17 000 krooni, siis seda ei juhtu, sest pank ootab sõlmima uut käenduslepingut. “Kui käendajateks olid vanemad, siis peaksid nad tulema panka ja muutma käenduslepingut, et tagatav nõue oleks suurem,” sõnas Messimas. “Meil on väga palju käenduslepinguid, mis on tehtud kohe ettenägelikult suurema summa ehk siis mitmeaastase laenu peale. Paljud vanemad aga on mõistetavatel põhjustel suhteliselt konservatiivsed ja teinud käenduse üheaastasele summale (varasem 30 000 krooni, nüüdne 34 000 krooni – toim). Nende lapsed ei saa loota, et lisasumma kohe välja makstakse.”

Tudengipaketid meelitavad panka valima

Mõlemad pangad pakuvad laenutaotlejatele soodustusi andvaid tudengipakette. Nii saavad Hansapanga noored kunded tasuta rahvusvahelise üliõpilaspileti ISIC-kaardi, osta poole soodsamalt rongipileti, tasuta kõneaega või soodushinnaga arvuti. Ühispangast esimest korda laenu taotlejad saavad ISIC Student Maestro üliõpilaspileti-pangakaardi tasuta.

“Panga poolt vaadates tundub küll, et sooduspaketis on mitmeid kasulikke asju, nagu näiteks tasuta ISIC-kaart,” arvas Hansapanga meediasuhete juht Kristiina Tamberg.

Õppelaene hakatakse välja maksma 15. septembrist, esmataotlejad saavad raha kätte ligi paar nädalat hiljem. Kas sel aastal tuleb õppelaenu taotlejaid varasemast vähem või rohkem, on pankade hinnangul veel vara öelda. Laenutaotlejate liiga suurt arvu pangad ei karda sel lihtsal põhjusel, et tudengite arv on piiratud.