Eesti ülikoolid võtsid tänavu vastu sama palju tudengeid kui alati – mõnes ülikoolis on rebaseid koguni rohkem kui varem, ent värsked üliõpilased on rahaasjades väga ettevaatlikud: õppelaenude võtmine on vähenenud koguni kolmandiku võrra. Näiteks Swedbankist võeti eelmistel aastatel esmakordseid õppelaene ligi 3000, kuid tänavu on see arv kolmandiku võrra väiksem ehk umbes 2000.

„Meie hinnangul on põhjuseks see, et tudengid kaaluvad aasta-aastalt laenu võtmist hoolikamalt ning leitakse ka muid viise, kuidas oma õppe- ja elamiskulude eest tasuda,“ ütles Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask Päevaleht Online’ile. Tõsi, langus mõjutab ainult esmakordselt võetud õppelaene, püsivaid õppelaenukliente on sama palju kui varasematel aastatel.  Esmakordsete õppelaenude võtmine on sama palju vähenenud ka SEB-s. „Uute lepingute arv on kolmandiku võrra väiksem kui eelmistel aastatel,“ ütles SEB eraisikulaenude suuna äriarendusjuht Triin Messimas.

Messimase sõnnul mõjutab õppelaenude võtmist osalt inimeste ebakindlus tuleviku suhtes. „Teiselt poolt on kindlasti teatav mõju riigi otsusel lõpetada õppelaenu kustutamine riigitöötajatel või seoses lapse sünniga. Varasematel aastatel oli kindlasti neid õppureid, kes võtsid õppelaenu arvestusega, et riigitööle asudes ei pea nad ise laenu tagasi maksma,“ sõnas Triin Messimas.

Tudengid ei leia käendajaid

Ka Tallinna tehnikaülikooli üliõpilasesinduse juhatuse esimehe Karel Kundrats toob õppelaenude võtmise vähenemise ühe võimaliku põhjendusena esile ka selle, et värsketel tudengitel on raskem käendajaid leida. „Antud hetkel peab olema igal laenuvõtjal kaks käendajat. See tingimus võib osutuda suureks takistuseks üliõpilastele, kes ei suuda majandusraskustest tulenevalt käendamiseks ettenähtud tingimusi täita,“ ütles Kundrats.

Kuigi õppelaene on võetud vähem, on tudengeid rohkem kui varasematel aastatel ja seega õppelaenude võtmise vähenemine isegi märgatavam kui statistika seda näitab. Tallinna tehnikaülikooli teatel on üliõpilasi võetud vastu märgatavalt rohkem kui varem ja Tartu ülikool tõi esile, et neil on tänavu umbes 300 üliõpilast rohkem kui mullu.