"Aasta alguses arvestasime, et dollar maksab umbes 15 krooni," ütles Estonia Klaverivabriku tegevdirektor Kalev Salupuu. Täna hommikul kerkis dollari kurss ligi 19 kroonini. "Kui palju täpsemalt rahakursi tõus meile lisakasu toob, ei saa praegu veel öelda," märkis Salupuu. "Dollari prognoositust kõrgem kurss on alles nii vähe kestnud, et midagi ennustada on väga raske," selgitas ta.

Estonia Klaverivabrik toodab aastas üle 300 klaveri, kallimad neist maksavad poes umbes 40 000 dollarit. Aasta alguses oli üks selline klaver väärt 600 000 krooni, nüüd juba 745 000 krooni. "Sellise arvutusega ei saa meie kasumi kasvu siiski päris täpselt arvutada, need on poehinnad," ütles Salupuu. "Dollari kallinemine mõjub teiselt poolt ka meie kuludele, näiteks transpordile," selgitas ta. Estonia Klaverivabrik müüb dollarite eest kuni 80 protsenti oma toodangust.

Võru Juust arvestas aasta alguses samuti 15 krooni maksva dollariga. "Kursi tõus on meile igal juhul kasulik," kinnitas Võru Juustu finantsdirektor Aadi Remmik. "See ei käi siiski nii, et täna hüppab kurss 19 krooni peale ja siis me kohe lõikame sellest kasumit," lisas ta. Kasu tuleb Remmiku sõnul pigem pikaajalises, mõneaastases perspektiivis.

Võru Juust müüb 60 protsenti oma toodangust dollarite eest, enamasti läheb see Venemaale. "Siiani ei ole meie Vene partnerid tahtnud dollari baasil sõlmitud lepinguid eurodesse ümber arvestada," märkis Remmik. "Venemaal ei teata sellisest valuutast enamasti midagi, pealegi tõstab dollari kursitõus mingil määral ka venelaste ostujõudu," selgitas ta.

Kristjan Jõevere