USA dollari kursi tõus üle 18 krooni tõstab tarbekaupade hindu ning vähendab dollarite eest toorainet ostvate tööstuste kasumeid.

Eesti ühe suurima eksportija Kreenholmi Valduse peadirektori Meelis Virkebau sõnul on dollari kursitõus Kreenholmi tekstiilitööstusele ääretult kahjulik. "Maailmaturult ostab tekstiilitööstus tavakohaselt puuvilla sisse dollarite eest, ent USA turule müüme vaid 22-23 protsenti," selgitas Virkebau.

Kreenholm hävis

Kreenholm müüb 62 protsenti toodangust Euroopa turule ja kümme protsenti koduturule, mis toimivad mõlemad marga või eurobaasil. "See on täielik häving," ütles Virkebau. Järgmise aasta eelarve aluseks võtab Kreenholm Virkebau sõnul oletatava kursi 17,3-17,5 krooni dollari eest.

Kütusefirma Neste Eesti jaemüügijuht Artur Praun ütles, et praeguses bensiinihindade tõusus on oma osa ka USA dollari kallinemisel.

"Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on bensiiniliitri hinnas dollari kursitõusu sees umbes üks kroon," ütles Praun. See tähendab, et kui dollari kurss oleks jäänud kaheteistkümne kuu tagusele tasemele, maksaks bensiin praegu liitrilt ühe krooni võrra vähem. Aasta aega tagasi maksis USA dollar umbes 15 krooni.

Arvutite ja nende osade maaletoomisega tegelev firma Computer 2000 juhataja Kaur Lohk ütles, et arvutid ei ole seoses dollari kursi tõusuga oluliselt kallimaks läinud. "Enamus meie tarnelepingutest on sõlmitud euro baasil, seega mõjutab kursitõus meid tagasihoidlikult," ütles Lohk.

"Kallimaks on läinud ainult mõned komponendid," lisas ta. Suuremad arvutifirmad, nagu IBM, suudavad ka peale dollari kallinemist hoida hindu madalal. Väiksemad, arvutite komponente tootvad firmad aga lähevad enamasti kursitõusuga kaasa, lisas Lohk. "Praegu ostame dollarite eest sisse ainult Compaqi toodangut, ülejäänud tooted ei ole kallimaks läinud," kinnitas ta.

"Väheste veinide osas oleme sunnitud tõstma hinda 1. oktoobrist kolm protsenti, mis ei kata kursi tõusu," ütles alkoholi maaletooja Tridensi firma tegevdirektor Herlend Lukksepp. Tema sõnul firma rohkem hinnatõuse ei kavanda.

Dollari kallinemine ei too vähemalt käesoleva aasta jooksul kaasa tubakatoodete hinnatõusu, ütles tubakafirma Philip Morris Eesti peadirektor Juhan Kahu.

Dollarite ost väheneb

"USA dollarite ostmine on viimastel kuudel vähenenud umbes 20 protsenti," ütles Tavidi valuutavahetuse juhataja Kuno Rääk. "Inimesed on hakanud rohkem saksa marku ostma," lisas ta.

"Algul, kui kurss kerkib 10-20 senti, loodavad inimesed, et see järgmine päev jälle langeb," ütles Rääk. "Kui aga kurss paari lähema päeva jooksul ei lange, on inimesed juba oluliselt kallimalt sunnitud ostma," lisas ta.

Tõusu peatumiseks vähe lootust

Dollari tõusu kiire pea-tumine on vähetõenäoline, ütles Trigon Capitali analüütik Toomas Reisenbuk.

Tema sõnul võivad tõusu pidurdumise kaasa tuua ainult negatiivsed uudised USA majanduse kohta. "Praegu arvavad investorid, et majanduskasv USA-s küll väheneb, aga sujuvalt," selgitas Reisenbuk. Kui selgub, et pehmet maandumist ei tule, siis hakkab ka dollar nõrgenema, lisas ta.

Dollari kursi tõus on tingitud sellest, et investorid paigutavad oma raha Ühendriikidesse, lootes sealt teenida suuremaid kasumeid kui Euroopast.

"Euro nõrgenemisele aitavad lühiajalises perspektiivis kaasa ka Euroop poliitikute avaldused, et dollari tugevnemine ei ole oluline probleem," lisas Reisenbuk. Tema sõnul näitavad sellised avaldused, et Euroopa Keskpank ei kavatse lähiajal euro tugevdamiseks midagi ette võtta.

USA dollari kallinemine on kasulik Euroopa ettevõtjatele, kinnitas Reisenbuk. "Odavam valuuta muudab Euroop kaubad Ameerika omadega võrreldes konkurentsivõimelisemaks," selgitas ta. Ühendriikidele on tugev dollar kasulik, sest see hoiab inflatsiooni madalal, lisas ta. "Praegune asjade käik on vaikimisi kasulik mõlemale poolele," märkis Reisenbuk.

Kristjan Jõevere

Eksport kasvab 15 protsenti

Eesti Ekspordiagentuur ootab dollari kursile veel mõnda aega jätkuvat tõusu ning ennustab seetõttu Eesti ettevõtete ekspordimahtude kasvu.

"Aasta algul pidas ekspordiagentuur firmade 15 protsendilist ekspordi kasvuprognoosi selleks aastaks liiga optimistlikuks, praegu ei paista see enam võimatu," ütles Eesti Ekspordiagentuuri direktor Lea Kroonmann. Agentuur ootab tema sõnul, et dollar jääks püsima vähemalt samale tasemele kui tõus lõppeb.

See tähendab head majanduskeskkonda neile, kes arveldavad dollarites.

Kasum on suurem ja nii avaneb võimalus rohkem investeerida, selgitas Kroonmann.

Arvi Tapver