Kohtla-Järve ning Kiviõli vanade tööstusjäätmete ja poolkoksi prügilate, rahva seas tuntud ka kui tuhamägede sulgemiseks tehti eelmisel aastal riigihange, mille tulemusena toimetab Kohtla-Järve prügilaga Merko Ehitus ning Kiviõlis müttab Skanska EMV. Kogu projekti rahastatakse Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist, vahendab aripaev.ee.

Et prügilad sisaldavad õhku, pinna- ja põhjavett saastavaid aineid, tuleb need muuta veekindlaks. Altpoolt pole see enam võimalik, seepärast paigaldatakse neile kate peale.

Oktoobri algul kuulutaski keskkonnaministeerium välja eraldi hanke bentoniitmattide ja drenaažimattide tarneks.

Novembri esimeseks päevaks oli määratud pakkumiste esitamise tähtaeg, kuid nädal varem vaidlustas hanke üks kummalise nimega osaühing - KCIKIZ 28, kellel pole materjalide müügiga siiani mingit pistmist olnud.

Vaidlustaja esindaja, advokaadibüroo Tehver&Partnerid vandeadvokaat Jaanus Tehver kirjutas riigihangete vaidlustuskomisjonile: "Kuivõrd tegemist on ühe tarnija tootele spetsiifiliste ja sisulist tähendust mitteomavate näitajatega, siis võib eeldada, et nõutud näitajad on koostatud ühe konkreetse tootja toodete näitajatele tuginedes."

Kuus hankedokumendid välja võtnud firmat kinnitasid kui ühest suust, et tehnilised tingimused on sellised, et neile vastab ainult Saksamaa ettevõtte Naue toodang. Seda müüb Rootsi-Eesti ühisfirma Viacon Eesti.

Viacon Eesti tegevjuht Jüri Tamm ütles, et tema mingeid ainult Naue toodangule vastavaid nõudeid hanketingimustes ei täheldanud.