Äriregistrit pidavad kohtu registriosakonnad töötavad põhimõttel, et kui mõne firma taotletud registrikanne on tehtud, saadetakse selle kohta paberid tähitud kirjaga ettevõtja registrisse kantud aadressil. Tihtipeale saadab aga Eesti Post dokumendid tagasi, teatades, et sellist firmat sellisel aadressil ei asu, mis annab tunnistust valeaadressist.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja sõnul on ainuüksi Tallinna linnakohtu registriosakonna tööpiirkonnas praeguseks üle viie tuhande ebaõige aadressiga äriühingu.

Justiitsministeeriumi äriregistri talituse juhataja Viljar Peep ütles Postimehele, et põhjusi, miks Eesti Post kirju tagastab, on mitu. Näiteks võib olla üksikutel juhtudel tegu lihtsalt postitöötaja lohakusega või siis ettevõtja laiskusega (näiteks puudub postkast). Kolmanda võimalusena märkis Peep ära ettevõtja pahatahtlikkuse, kus äriregistrile antakse tahtlikult ebaõige aadress.

«Mulle näib, et kolmandana nimetatud põhjuse osakaal kasvab pidevalt,» lausus Peep. «Minu tähelepaneku kohaselt tülitsevad paljud riiulifirmade asutajad registriosakondadega põhjusel, et neile ei anta kohapeal pabereid kätte. Seda korda ehk tähitud kirjaga saatmist ei ole aga justiitsministeeriumil kavas muuta, kuna see on kõige kiirem viis ebaõigete aadresside väljaselgitamiseks.»