Majandusministeerium eesotsas minister Juhan Partsiga kuulutas eile välja, et ettevõtetelt oodatakse infot kahjude ja probleemide kohta, mille on põhjustanud Islandi vulkaanipurske tagajärjel mitu päeva suletud Eesti õhuruum.

Parts kinnitas eile, et ministeerium on juba tihedalt suhelnud turismisektori ettevõtetega ja teiste teadaolevalt kannatada saanud majandusharude esindajatega, kuid oodatakse teavet ka kõigilt teistelt.

Kui lennuliiklusega tihedalt seotud ettevõtetel on lennukite liiklemise täielikust seisakust tingitud konkreetsed kahjud, siis näiteks Tallinna hotellide esindajad möönsid eile, et kasu või kahju on raske välja tuua. Kuigi hotellides on palju oma lende ootavaid inimesi, on samavõrra jäänud tulemata ka kliente, kes varem olid toa broneerinud.

Tallinki hotellifirma juhatuse liige Aivar Sõerd tunnistas, et ühest küljest on lennureiside ärajäämine suurendanud tellimusi, kuid teisalt on Tallinki hotellid tellimustest ka ilma jäänud. „Oleme nii võitnud kui kaotanud, ka gruppe on tõesti tulemata jäänud,” tõdes Sõerd. „Põhiosa klientuurist saame Tallinki enda müügikanalite kaudu, aga ka väljastpoolt, ja need on suures osas just lennureisijad.”  Sama kinnitasid ka Ülemiste ja Meriton Grand Conference & Spa hotelli esindajad.

Moskva rongi edu

Lennureiside katkemise tõttu suurenenud ööbijate hulka Sõerd eraldi välja tuua ei soovinud. „Kuid tellimusi on nii Tallinna lennujaama kui ka turismifirmade kaudu, samuti üksiktellimusi,” tõdes ta. 

Palju paremini läheb nn tuhapühade ajal aga näiteks GoRailil. „Reisijaid on märgatavalt juurde tulnud. Moskva-Tallinna rongi koosseisud on sisuliselt välja müüdud,” ütles GoRaili juhatuse liige Alar Pinsel, lisades, et üksikuid vabu kohti on tänasele rongile võimalik veel saada. „Eile ja üleeile olid rongid täiesti välja müüdud,” kinnitas ta. Pinsel ütles, et GoRail on vajaduse korral valmis Moskva ja Tallinna vahet sõitva rongi koosseisu vaguneid juurde panema.

Lennunduses kahjud kuhjuvad

•• Eesti kõige rohkem lennundusega seotud ettevõtted saavad ärajäävate lendude tõttu päevas paar-kolm miljonit krooni kahju. Estonian Airi juht Andrus Aljas tõdes eile pärastlõunal, et lennuettevõttel oli selleks ajaks jäänud teenindamata juba 8000 klienti. „Ettevõttele tähendab see kahju umbes miljon krooni päevas,” hindas Aljas.

••  Tallinna lennujaama juht Rein Loik hindas Eesti õhuvära­va haldaja päevaseks kahjuks samuti umbes miljon krooni. Sellele võib lisada veel Eesti õhuruumis lende koordineeriva Lennuliiklusteeninduse AS-i lennujuhtide töö ärajäämisest tuleneva saamata jäänud tulu, milleks on umbkaudu 600 000 krooni päevas.