Eesti Energia saatis klientidele välja teate soovitusega jälgida elektritarbimist täna kella 8 ja 9 ning 13 ja 14 vahel. Põhjus on lihtne - nendel kellaaegadel kerkib elektri hind väga kõrgele.

elektriturg

Elektribörsi NordPool Spot kohaselt kerkib hind hommikul ja pärastlõunal vastavalt 100,06 ja 100,03 euroni megavatt-tunni eest.. Muidu on päeva keskmine hind 48,24 eurot megavatt-tundi. Eilse päeva keskmine hind oli näiteks 24,84 eurot megavatt-tunni eest.

Eesti Energia energiakaubanduse juhi Veiko Räime sõnul on tänastel tavapärasemast kõrgematel elektri turuhindadel mitmeid põhjusi: näiteks on hoolduses Leedut ja Rootsit ühendav merekaabel NordBalt, mistõttu on Baltikumi turul 700 MW võrra vähem soodsat Skandinaaviamaade hüdro- ja tuumaenergiat.

"Samuti on remondis Soome Olkiluoto tuumajaama üks plokk. Lisaks otsustas Venemaa enda Kaliningradis toodetavat elektrit tipuajal Leetu tavapärasest vähem müüa ja suunata selle Venemaa elektriturule, mistõttu pidi Leedu käivitama enda gaasijaamad ja Kruonise pumphüdroelektrijaama. Import Poolast Leetu LitPol kaabli vahendusel on samuti täielikult piiratud," rääkis ta.

"Nende tegurite koosmõjul on elektri turuhind täna mõnel tunnil tõepoolest tavapärasest kõrgem olnud. Elektri turuhind on äärmiselt muutlik, kui tänane keskmine elektri turuhind Eestis oli 48,24 eurot megavatt-tunni kohta ja hinnatipud küündisid mõnel tunni 100 euroni megavatt-tunni eest, siis homne elektri turuhind on 30,2 eurot megavatt-tunni kohta ja maksimaalne tunnihind ca 64 eurot megavatt tunni eest. Tarbijale, kes soovib kindlust ja prognoositavust, soovitame valida fikseeritud hinnaga paketi, kus turuhinna kõikumise risk on elektrimüüjal," lisas Räim.