Toornafta hind tõusis peale seda, kui Katari aktsiad langesid poliitilise kriisi tõttu. Saudi Araabia, Bahrein ja Araabia Ühendemiraadid lõpetasid diplomaatilised suhted Katariga, murdes 36-aasta pikkust Pärsia lahe Araabia riikide koostööd. Põhjuseks toodi Katari toetust terrorismile ja võimalikku ohtu piirkonna stabiilsusele, kirjutas CNN.

Teate edastas Saudi Araabia riiklik uudisteagentuur, öeldes, et diplomaatiliste suhete lõpetamine on vajalik julgeoleku tagamiseks ning terrorismi peatamiseks.

Pärsia lahe Araabia riikide koostöönõukogust jätkavad suhtlust Katariga vaid Omaan ja Kuveit.

Muudatus ei puudutanud automaatselt naftatankerite tööd, kuid Põhjamere Brenti lepingute hind tõusis 1,6 protsenti ületades 50 dollarit barreli kohta.

Mõni aeg tagasi tegi OPEC otsuse jätkata toornafta tootmise piiramist, et tõsta naftabarreli hinda. OPECi riikidest on suurim naftatootja ja eksportija Saudi Araabia.

Reutersi hinnangul on vara öelda, kas tüli Katariga mõjutab ka vedeldatud maagaasi (LNG) eksporti Egiptusesse ja Araabia Ühendemiraatidesse. Katar ekspordib ligi kolmandiku maailma LNG nõudlusest.