Müsteerium, kuidas oli võimalik, et tundmatu 24-aastane mees, kelle nimele pole registreeritud ühtki ettevõtet ega kes pole isegi Rootsi sisse kirjutatud – ta saabus äkki 2013. aastal, elas Rootsis mõned kuud tundmatul aadressil, kasseeris sisse 146 miljonit ja kadus jälle, sai pärast väikest uurimist lahenduse, kirjutab Rootsi ajaleht Dagens Nyheter.

Tegemist ei olnud rahapesu ega superboonusega noorele arvutimängugeeniusele, vaid ilmselt midagi palju argisemat – lugemisviga arvutis.

„Me saatsime mõni päev tagasi välja hulga esialgseid deklaratsioone. Viga tuli arvatavasti sisse, kui deklaratsioone sisestati maksuameti arvutitesse,“ kommenteeris välisfirmasid muu hulgas maksudeklaratsioonide juures nõustava firma Sydrevisioner tegevdirektor Bo Spångberg.

Spångbergi sõnul oli 24-aastane eestlane mõni kuu Rootsis ehitustööl, kuhu ta saatis äärmiselt tõsine ja usaldusväärne Eesti ettevõte. Tema palk oli palju lähedasem sellele, mis oli kirjas esialgses maksudeklaratsioonis.

Rootsi maksuameti otsuse järgi esialgse maksustamise kohta peab 24-aastane eestlane maksudeks maksma 29 000 krooni (umbes 3000 eurot).

„Ma võtan ettevõttega ühendust, muidu peab kutt märtsi lõpuks 80 miljonit krooni maksu maksma,“ ütles Spångberg.