Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda andis esmakordselt kvaliteedimärgi Tunnustatud Eesti Maitse ka kodumaistele viinamarkidele.

Tõsise hämmastuse põhjustas AVEle see, et parimate toiduainete ritta on tõusnud neli viinasorti.

“Kas tõesti pole pannud mõtlema, et üles kihutatud viinakihk tappis äsja 67 inimest Pärnu- ja Läänemaal, et aastas hukkub alkoholimürgituse tõttu enam kui 200 inimest ka ilma metanoolita,” märgib AVE oma avalduses. “Kui lisada veel alkoholiga seonduvates õnnetustes ja vägivallas surma saanud, ulatub hukkunute arv aastas pooleteist tuhande piirimaile.”

Tunnustatud Eesti Maitse ristikumärgi said kolm viina, pääsukesemärgi üks viin.

Pääsukesemärgi kandmise õigus on eestimaisest toorainest valmistatud kvaliteetsetel toiduainetel, mis on toodetud Eestis, ristikumärgiga toote tooraine ei pea olema eestimaist päritolu.

Viimasel hindamisel, kus tunnustusmärgile kandideerisid juba ka alkohoolsed joogid, andis koda välja kokku 21 pääsukese- ja 12 ristikumärki.

AVEt hämmastab, et 12 ristikumärgist tervelt veerand läks ilustama viinasorte.

Alkohoolsetele jookidele kvaliteedimärgi andmise idee tuli tootjatelt, ütles ETAle Ave Lukas põllumajandus-kaubanduskojast. Koda töötas seejärel hindamistingimused välja. Viina peetakse toiduaineks ka toiduseaduse järgi, lisas Lukas.

Põllumajandus-kaubanduskoda hindab märgile kandideerivaid tooteid kaks korda aastas. Nüüdseks on välja antud 109 pääsukese- ja 132 ristikumärki.

Tunnustatud Eesti Maitse märgi eesmärk on väärtustada eestimaist toodet Eesti turul, motiveerida ettevõtteid kasutama tootmisel kodumaist toorainet ning suurendada tarbija usaldust kodumaiste toodete kvaliteedi vastu.