Tuntumatest aktsiaseltsidest kujundavad ennast osaühinguks ümber näiteks naftatransiidi Eurodek Grupi ettevõtted, Lõuna-Eesti suurim kaubanduskeskus Lõunakeskus, Tallinna sadama kaubanduskeskus Sadamarket, katusekivide tootja ja eksportija Wiekor, mitu ekspeaminister Tiit Vähi osalusega firmat jne. Peale selle kujundab end osaühinguks ümber hulk nn ühemehe- või perefirmasid.

ASi Lõunakeskus juhatuse liige Anne Aland ütles, et ettevõtte ümberkujundamine osaühinguks pole veel kindel, kuid vägagi tõenäoline. “Kulude kokkuhoid on selle tegevuse eesmärk, meil ei ole mõtet ennast registreerida väärtpaberikeskuses,” rääkis Aland. Tema sõnul pole ettevõttel erilist vahet, kas ta tegutseb aktsiaseltsi või osaühinguna, kuna Eestis pole nii väga päevakorras ühevõi teise äriühingu tüübi suurem usaldatavus klientide poolt. “Meie suhteliselt suure aktsiakapitali juures jääb osaühinguna tegutsedes peaaegu kõik samaks, mis praegugi, kasvõi näiteks auditeerimisnõuded,” ütles Aland.

ASi Wiekor tegevdirektor Ain Kerem ütles, et 1. jaanuari tähtaeg oli ainus põhjus, miks firma omanik, Koramic Grupp, otsustas ettevõtte ümber kujundada osaühinguks. “Meil on üks omanik, aktsiad ei ole vabalt kaubeldavad ja me lihtsalt ei tahtnud endal elu keeruliseks teha,” rääkis Kerem. “Osaühinguna edasi tegutsedes ei muutu muud, kui aktsiakapitalist saab osakapital, juhatus ja nõukogu jäävad endiselt paika.”

Turismibüroo AS Mainedd ühe omaniku ja juhataja Virve Toomi sõnul kujundavad nad firma ümber osaühinguks, sest aktsiaseltsi registreerimine väärtpaberikeskuses on liiga kallis. “Meil pole mingit mõtet oma firmat seal registreerida, sest see on perefirma ja me ei kavatse aktsiaid kellelegi ära müüa,” ütles Toom.

Kaubandus-Tööstuskoja osakonnajuhataja Reet Teder ütles, et nende organisatsioon teeb küll vastavatele instantsidele ettepaneku aktsiaseltside kohustusliku registreerimise nõuet muuta, kuid ettevõtjatel ei tasuks siiski sellele väga lootma jääda.

“Meie soovitus ettevõtjatele on, et nad seda tähtaega väga tõsiselt võtaks ja kui veel vähegi võimalik, siis kiiresti end osaühinguks ümber kujundaks,” ütles Teder. “Aktsiaseltsid peavad arvestama, et kui nad kuidagi registreerimise nõudele ei reageeri, ootab neid sundlõpetamine.”