Õllenaudi juhatuse liikme Urmas Rootsu sõnul on tellimus sedavõrd erakordne, et praeguse tootmismahu juures suudetakse see napilt ära täita.

“Selline rekordtellimus on meile ja tegelikult ka kogu Eesti käsitööjookide maastikule loomulikult suureks komplimendiks. Beer52 tellimus oleks suuremgi olnud, kuid meie praeguse tootmisvõimekuse juures ei oleks me suuremat kogust soovitud ajaks valmis jõudnud pruulida. Peale hetkel ehitatava uue pruulikoja valmimist meil selliseid probleeme õnneks enam ei ole,” usub Roots.

Eestlastele suurtellimuse esitanud Ühendkuningriigi populaarse õllekastiklubi Beer52 põhimõte seisneb selles, et klubi liikmetel on võimalik endale kindla kuumakse eest igal kuul koju uute käsitööõlledega kast tellida, millele lisanduvad õlleajakiri, jookidega sobivad suupisted ja muud meened. Seejärel saavad tellijad anda jookidele hinnanguid, mis aitab omakorda jooke pingeritta seada.

“Igakuine tellimus ja huvi ka rahvusvaheliste jookide vastu on motiveerinud klubi korraldajaid otsima põnevaid sorte kõikjalt maailmast. Nii on liikmetel võimalik saada osa erinevate riikide joogikultuuridest oma kodust väljumata. Ning kuna tegemist on maailma suurima taolise klubiga, on ka tellitavad joogikogused meeletult suured,” selgitas Roots.

Saadud suurtellimust asuti valmistama augustis ning kogu tellimus saab tarnitud Ühendkuningriikidesse oktoobris. Lisaks Õllenaudile on Eesti Väikepruulijate Liidu liikmete seast juba varasemalt saanud Beer52-lt tellimusi ka käsitööõlle pruulikojad Põhjala, Tanker ja Sori.

Samas tõdeb Roots, et kuigi rahvusvaheline huvi Eesti käsitööjookide vastu aina kasvab ja tellimused samuti, ei soosi riik sugugi taolist ettevõtlust. "Täna on käsitööõllede tootjatele kehtestatud soodusaktsiis, kui tootmine jääb alla 600 000 liitri. Selle ületamisel aga soodustus kaob ning tekib olukord, kus alla 1 miljoni liitrise toodanguga väiketootjatele rakenduvad samad tingimused mis Sakule või A Le Coqile, kelle aastane toodang küünib 100 miljoni liitri kanti," selgitab Roots, kelle sõnul püüavad tootjad oma kasvu lausa jõuga tagasi hoida, et mitte saada “karistust” kaks korda suuremate maksude näol.

Ühendriikide jaoks suurtellimust valmistav Õllenaut kuulub Eesti Väikepruulijate Liitu, mis on loodud 2013. aastal eesmärgiga arendada Eesti käsitööõlle, -veini ja -siidritootmise kultuuri ning traditsioone ning edasi viia Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise.

Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.