Tuntud logistikafirma Via3L gruppi kuuluva Via3L Spediton OÜ saatis esmaspäeval koostööpartneritele kirja, milles väidavad, et nüüdseks tagasi kutsutud juhatuse liikmed Elmer Maas ja Lauri Latt on pannud ettevõttes toime varguse. Ettevõtte kahtlustab, et vargus pandi toime ka töötajate kaasabil, kuid täpsem isikute ring on alles täpsustamisel.

"Minema on viidud praktiliselt kõik vajalik teenuse osutamiseks, mistõttu ei ole meil võimalik Teid hetkel kvaliteetselt teenindada. Võtame koheselt kasutusele võimalikud meetmed, et lahendada ülalnimetatud olukord ja sellega seoses Teile tekkinud ebameeldivused," kirjutati koostööpartneritele.

Via3L Speditoni uus juhatuse liige Meelis Saaresalu ütles, et tegemist on ilmselt Eesti viimaste aegade ühe suurema ettevõtte kaaperdamise katsega. "Katsega seetõttu, et omanikud loodavad ja tegutsevad selle nimel, et äri säilitada. Via3L Spedition OÜ on 20 miljoni eurose aastakäibe ja paari tuhande kliendiga ettevõtte, millest esmaspäevase seisuga oli omanike kontrolli all veidi kontorimööblit," kirjeldas ta.

Nii füüsiline vara, kliendisuhted, kui ilmselt töötajaid eksiteele viies, oli ka kogu meeskond tema sõnul nädala alguseks läinud. "Juhatus esitas laupäeval tagasiastumispalve, nad kutsuti osanike erakorralisel koosolekul esmaspäeval ka suurosaniku poolt tagasi, peale mida varastati ettevõtte äritegevus," ütles Saaresalu.

Suhted juhatuses olid pilvitud

Säärast juhtumit ei osanud keegi kahtlustada. "Suhted osanike, seal hulgas suuromanike ja väikaktsionäridest tegevjuhtkonna vahel olid pilvitud. Ettevõtet on üheskoos ehitatud tänaseks ligi kaheksa aastat ja turupositsioon on väga hea," ütles Saaresalu. Mis võis olla varguse põhjuseks, ei osanud ta spekuleerida. "Kui varga peas põleb müts, siis ta ütleb selle ise varem või hiljem välja," ütles ta.

Kui varga peas põleb müts, siis ta ütleb selle ise varem või hiljem välja.

Esialgu ei ole tema sõnul põhjust kahtlustada ühtegi tavatöötajat. "Meie arusaamine on täna selline, et neile on jagatud valeinformatsiooni ja nendega on manipuleeritud," lisas ta.

Ühtlasi edastas Saaresalu palve kõigile klientidele, kellele on kodanikud Elmar Maas ja Lauri Latt teinud uue juriidilise isiku nimel koostööettepanekuid, anda sellest teada advokaadibüroo Cobalt vandeadvokaadile Lembit Tedderile.

Elmer Maas: süüdistused ei vasta tõele

Elmer Maas ütles, et süüdistused tema ja Lauri Latti osas ei vasta tõele. "Ettevõttel ei ole kunagi olnud ühtegi veokit ja enamik haagistest on olnud alati renditud. Via3L Speditionile kuuluvad haagised on üle antud uuele juhtkonnale. Samuti ettevõtte muud toimimiseks vajalikud vahendid," lisas ta.

"Tõsi on, et suur osa Via3L Speditioni töötajaid lahkusid eelmisel nädalal omal soovil ettevõttest ja töötavad tänaseks Nordic Spedition OÜ-s. Ettevõtte omanik ja juht on ettevõtja Erki Vään," nentis Maas.