Täna avaldas TS Laevad oma Facebooki lehel pildid uuest, Türgi tehases Sefine valmistatud parvlaevast "Leiger", lisades, et "juhtimissüsteemide häälestamine võttis pisut kauem aega" kui arvatud.

Tallinna Sadama nõukogu eelmise aasta 20. mai koosolekul määratud ajakava järgi pidanuks esimene Türgis valminud laev merele jõudma 1. juunil ja Eestisse 1. juulil. TS laevade avaldatud info räägib aga, et merekatsetusi hakatakse tegema juuli lõpus ja et Eestisse saabub laev alles mõne nädala pärast.

TS Laevade juhatuse esimees Kaido Padar ütles hilinemist kommenteerides ERR portaalile: "Toonitan veel, et kolm nädalat on ületanud, nii et elame veel mõned nädalad rahulikult, küll ta sealt tulema hakkab, ei ole seal midagi." Saabumise täpset kuupäeva Padar välja käia ei soovinud.

Tallinna Sadama kommunikatsioonijuht Sirle Arro teatas seevastu Ärilehele, et ei tea, "kust härra Karilaid (riigikogulane Jaanus Karilaid, kes materjalid avalikustas - toim) need lepingu kuupäevad võtnud on." Arro sõnul pidi 1. juulil toimuma hoopis parvlaeva üleandmine Türgis ning kinnitas, et muretsemiseks põhjust pole.

Parvlaevade saabumise ajakava pärineb sadama nõukogu ametlikust koosoleku ülevaatest. Koopia dokumendist on ka Ärilehe käsutuses.

Praegune hilinemine on Arro kinnitusel tingitud probleemidest alltöövõtjalt saadud juhtimissüsteemi seadistamisega.

Poola ja Türgi tehastest saabuvad parvlaevad peaksid seniste plaanide järgi Saaremaa ja Hiiumaa liinil sõitma hakkama 1. oktoobril.

Avaldame täismahus TS Laevade juhatuse esimehe Kaido Padari kommentaari:

Ajakirjanduses levinud kuupäev 1.juuli on see päev, mil esialgu planeeritult pidi Türgi laevatehas Sefine parvlaeva „Leiger“ üle andma. Oleme ka enne ajakirjandusele rääkinud, et Türgi laevatehases Sefine on esinenud juhtimisseadmete rakendamisel probleeme, kuid Türgi laevatehas on andnud omalt poolt parima, et need probleemid lahendada.

Oleme ka eelnevalt avalikkusele kinnitanud, et laeva kvaliteedis me järgi ei tohi anda. Tänaseks saame tunnistada, et laeva üleandmine on mõnevõrra viibinud, aga see ei tähenda, et laev ei jõua õigeks ajaks ehk 1. oktoobriks liinile.

Kui 1,5 aastat tagasi Tallinna Sadama siseseks kasutamiseks mõeldud presentatsioonis (mis on levinud ajakirjandusse) on eksitav viga ja see on tekitanud valearusaamasid, siis vabandame siiralt kõigi ees.