Eesti turismifirmade liidu peasekretäri Kristen Lahtheina sõnul on toimivad ning stabiilsed õhusillad Euroopaga Eesti elule ja arengule sama olulised ja vajalikud kui riigisisesed mitmekesised transpordiühendused.

„Me peame endale aru andma, et lennundus omab olulist mõju Eesti turismisektorile ja ka riigi majandusele. Puudulikud lennuühendused seavad pikas perspektiivis ohtu kõikide lähiajal tehtud turismiinvesteeringute jätkusuutlikkuse, kuna turistid valivad sadade erinevate sihtkohtade hulgast välja need, kuhu on mugavam pääseda,“ lisas Lahtein.

Järgneb turismisektorisse kuuluvate liitude avaldus:

Pr Kaja Kallas
Riigikogu majanduskomisjon

Hr Juhan Parts
Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium

Hr Henrik Hololei
Euroopa Komisjoni transpordivoliniku kabinetiülem


Eesti turismisektoris töötab ligi 30 000 inimest, kaudselt on aga turismiga seotud töökohtade arv kordades suurem. Turismisektor moodustab Eesti SKPst ligi 10%. Kui meie lennuühendused Euroopaga muutuvad ebastabiilseks või kaovad, võib see viia Eesti turismisektori nõrgenemiseni ning avaldada arvestavat mõju riigi majandusele. Veelgi enam – sellega väheneb Eesti elanikel võimalus olla ühenduses Euroopa ja muu maailmaga.

Eesti on geograafiliselt Euroopa ääreala, mistõttu on toimivad ja stabiilsed õhusillad, mis viivad Eestist inimesi Euroopasse kiirelt ja mugavalt ning toovad siia inimesi kogu maailmast, olulise tähtsusega ja nendest ei tohi kergekäeliselt loobuda. Puudulikud lennuühendused seavad pikas perspektiivis ohtu kõikide lähiajal tehtud turismiinvesteeringute jätkusuutlikkuse ning Tallinna Lennujaama potentsiaali, kuna turistid valivad sadade võimalike sihtkohtade hulgast välja need, kuhu on mugavam ja paindlikum ligipääs.

On arusaadav, et Eesti oma väiksuse tõttu ei saa tagada otselende kõikidesse Euroopa riikidesse ja seda mitu korda päevas. Siiski on toimivad lennuühendused Eesti elule ja arengule sama olulised ja vajalikud kui riigisisesed mitmekesised transpordiühendused. Käesolevale ühisavaldusele allakirjutanud on veendunud, et leidub võimalusi, kuidas toetada Eestis baseeruvat lennufirmat, mis tagab Eestile stabiilsed ja olulised lennuühendused ja seotuse Euroopaga, mida me äärealana vajame.


Sven Lõokene
Eesti Turismifirmade Liit

Feliks Mägus
Eesti Hotellide ja Restoranide Liit

Külli Karing
Eesti Konverentsibüroo