Kolm suuremat Eesti turismifirmat Estravel, Wris Tours ja Baltic Tours pakuvad klientidele võimalust osta reisiteenuseid liisinguga.

Reisikorraldusfirma Wris Tours Ltd tegevdirektori Margit Rebase sõnul teeb reisipaketi müümine järelmaksuga reisimise kättesaadavaks paljudele inimestele. Loomulikult on mängus ka puhtalt äriline aspekt, sest uus teenus toob turismifirmale kliente juurde, märgib Rebane.

Liisimisteenuse müümist alustas Wris Tours selle aasta 15. augustist.

Wris Tours kasutab liisimisel Hansaliisingu teenust ja seetõttu määrab ka krediidiasutus reeglid, mida tuleb järgida. Järelmaksuga saab osta reisipakette, mis jäävad 4000-25 000 krooni vahele ja esimene sissemaks moodustab 15,25 protsenti paketi maksumusest. Leping sõlmitakse kas pooleks aastaks või aastaks ja kokkuleppel oma firma raamatupidamisega võib klient ise valida maksmise tähtajad. Tasuda võib nii kvartaalselt kui ka kuude kaupa, selgitab Rebane. Järelmaksu vormistamisel on vajalik asutuse garantiikiri. Hansaliisingu intress on ligi 14 protsenti.

Järelmaksuga reisipakettide müümist alustab ka reisibüroo Baltic Tours. "Erinevalt Wris Toursist ei kasuta meie järelmaksul krediidiasutuse teenust, vaid pakume oma firma finantstoodet," ütleb Baltic Toursi arendusdirektor Rain Rang. Baltic Tours pakub kahesugust järelmaksu võimalust. Juriidilisele isikule on järelmaksu limiit 3000-100 000 krooni. Reisipaketi maksumus peab olema vähemalt 5000 krooni ja esimene sissemaks on 30 protsenti paketi hinnast või siis vähemalt 2000 krooni. Firma peab lepingu sõlmimisel esitama garantiikirja.

üksikisiku reisipaketi järelmaksu limiit on 3000-30 000 krooni ja tagatiseks on garantiikiri, kus on märgitud isiku kuue kuu sissetulek. Kõik muu on sama mis juriidilisel isikul, märgib Rang. Järelmaksu limiidi tasu iga järelmaksu osa tähtaja kohta on 1,5 protsenti. Rangi sõnul on praegu vormistatud paar esimest lepingut, kuid müüki alustatakse peale turismimessi.

Reisibüroo Estravel alustab järelmaksuga reisipakettide müüki 1. oktoobrist ja kasutada saab teenust alates 1. novembrist. Estraveli tegevdirektor Aivo Takise sõnul ei kasutata samuti krediidiasutuse teenust. Reisipakettide maksumus, mida saab järelmaksuga osta, on 8000-32 000 krooni ja intress teenuselt 9 protsenti.

URVE REPP