Täna kohtus Venemaa president Dmitri Medvedev Aşgabatis Türkmenistani president Gurbanguly Berdimuhamedowiga.

"Kavatseme transiidiga alustada 1. jaanuaril või hiljemalt 10. jaanuaril," ütles täna uudisteagentuuri AFP teatel Gazpromi asejuht Aleksandr Medvedev. "Esimest korda Venemaa Türkmenistani suhetes määratakse edastatava gaasi maht hinnavalemi alusel, mis on täielikult kooskõlas Euroopa gaasituru tingimustega."

Mida see tähendab, ei soovinud Aleksandr Medvedev ega teised ametimehed täpsustada. Venemaa hakkab tema sõnul Türkmenistanilt ostma kuni 30 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

"Gaasi hind on partnerite omavaheline ärisaladus," ütles Venemaa asepeaminister Igor Setšin, kes juhib Venemaa energiapoliitikat.

Türkmenistan lõpetas gaasi müümise Venemaale tänavu aprillis, kuna kaks poolt ei suutnud kokku leppida mõlemale poolele sobivat hinda. Katkestuse tõttu jäi Türkmenistanil saamata 1 miljard dollarit kuus.

Kaupleb kõigiga: Hiina, Iraani, vahest ka EL-iga

Berdimuhamedow on vahepeal tihendanud koostööd ka Hiina ja Iraaniga, kinnitades ka seda, et hakkab müüma gaasi lääne poole – plaanitava Nabucco torujuhtme kaudu Türgile ja Euroopa Liidu liikmesriikidele.

Türkmenistani võimud lubasid juulis hakata müüma senisest kaks korda rohkem gaasi Iraani, nii et aastas müüdav kogus küündiks 20 miljardi kuupmeetrini. Selleks otstarbeks hakatigi ehitama uut torujuhet. Türkmenistan pole teatanud, mis hinnaga Iraan gaasi ostma hakkab.

Hiina president Hu Jintao avas möödunud nädalal koos kolme Kesk-Aasia riigipeaga uue gaasijuhtme, mis läheb Türkmenistanist Hiinasse, ilma et läbiks Venemaa territooriumi.

Uus 1800 kilomeetrit pikk gaasijuhe kulgeb Türkmenistanist kahe teise Kesk-Aasia vabariigi – Kasahstani ja Usbekistani – Hiina Rahvavabariigi provintsi, mida keskvõim eelistab nimetada Xinjiangiks, aga kohalikud iseseisvust pooldavad poliitilised liikumised Ida-Türkistaniks.

Lisaks Hule ja Türkmenistani president Gurbanguly Berdimuhamedowile olid uut gaasitoru avamas ka Kasahstani president Nursultan Nazarbajev ja Usbekistani president Islam Karimov.

"See toob tulu kõigile regiooni maadele," ütles Hu toru sissepühitsemise eel. "Meid vaatab praegu kogu maailm."