Finantsinspektsioon karistas Randmaad 5. juulil turumanipulatsiooni eest 16.200 krooni suuruse rahatrahviga, ütles BNS-ile finantsinspektsiooni kommunikatsioonijuht Malle Aleksius. Kuna kohtumenetlus on käimas, ei ole finantsinspektsiooni otsus seni jõustunud.

Seda, milles Randmaale süüks pandud turumanipulatsioon täpselt seisnes, ei soovinud Aleksius kohtuasjale viidates avaldada.

Randmaad esindav vandeadvokaat Reimo Hammerberg selgitas, et tema klienti süüdistatakse väärtpaberi hinna viimises kunstlikule ehk tegelikkusele mittevastavale tasemele. Teiseks süüdistuseks on eksitavate tehingute tegemine ehk väärtpaberite näilise käibe tekitamine. Kohtuvaidluse põhjustasid eelmisel aastal Tallinna börsil toimunud tehingud Ekspress Grupi aktsiatega.

Hammerbergi sõnul Randmaa süüdistusega ei nõustu, väidetav manipulatsioon on advokaadi hinnangul tõendamata. Tõendamata on see, et aktsia hind viidi kunstlikule tasemele ja ei ole arusaadav, milles seisnes eksitamine, märkis advokaat. Tema sõnul on Randmaal võimalik näidata, et kõnealustel tehingutel oli tegelik majanduslik sisu.

Esimene kohtuistung vaidluses toimus 25. novembril. Kohtu andmeil tõstatus istungil täiendavate tõendite kogumise vajadus. Järgmine istung on kavas pidada 11. jaanuaril.

Eften Capitali juht Viljar Arakas selgitas, et Eften Capital sõlmis Randmaaga töölepingu tänavu 29. aprillil ja Randmaa tööülesandeks olid TI Eften fondide käivitamine ja tulevikus fondide juhtimine.

Eften Capital lõpetas Randmaaga töölepingu 7. juulil. Töölepingu lõpetamise põhjuseks oli Arakase sõnul asjaolu, et finantsinspektsioon määras Randmaale 5. juulil rahalise trahvi väidetavate turumanipulatsiooni tehingute eest, mis leidsid aset enne Randmaa tööle asumist Eften Capitali ehk 2009. aastal.

"Väärteomenetluses määratud karistus on asjaolu, mis seadusest tulenevalt otseselt välistab töötaja töötamise sellel ametikohal ja teadmata, kas Arne Randmaa kavatseb otsust vaidlustada või kui ka kavatseb, siis teadmata menetluse tähtaega, ei oleks kummalgi poolel olnud võimalust lepingut täita ja poolte kokkuleppel see lõpetati," selgitas Arakas.

Finantsinspektsioon informeeris Eften Capitali Randmaa suhtes algatatud väärteomenetlusest 16. juunil.