“Klaas läks katki ja ei ole aega minna korralikke prille tellima, konverents ka pooleli,” ütles Keskturul okulaare passitanud Ainar. Mees teenib ametnikuna kuus 8000 krooni.

“Tüdinen raamidest nii kiiresti ära, et oleks mõttetu prillide peale sadu või tuhandeid raisata. Panen need hommikul ette riiete järgi,” põhjendas Mari, kes teenib suhtekorraldajana 17 000 krooni kuus.

##“Mõnekümne krooniga ostaks, sada krooni küll selliste eest välja käia ei tahaks,” sõnas Balti jaama turul prille uurinud pensionär Endel. Sama turu prillimüüja Natalja müüb ilusa ilmaga 18 prillipaari päevas. “Ei saa öelda, et ostmas käivad need, kel raha vähe. Kõik ostavad, hind on hea ja siin saab proovida ka,” rääkis neiu.

TARBIJAKAITSJAD VAIMUSTUST EI JAGA. Tarbijakaitseameti andmetel on enamik turgudel müüdavatest optilistest prillidest pärit Venemaalt. Eile andsid tarbijakaitsjad teada, et septembris ei vastanud üheksast prillimüügikohast neljas kaup pakendil lubatule. Neljast patusest kolm olid turukaupmeestest füüsilisest isikust ettevõtjad (1 Keskturul, 2 Balti jaama turul), neljas AS Vana-Turu Apteek.

Näiteks oli prillidel märgitud silmavahe 62-64 millimeetrit, tegelikult oli silmavahe 75 millimeetrit. Või klaaside tugevus sildil +1,75, tegelikult aga +1,50.

“Märgistamiseeskirja prillide jaoks pole olemas. Kontrollime, kas info prillipakendil vastab tegelikkusele, ja trahvime puuduliku märgistuse ees,” selgitas tarbijakaitseameti avalike suhete osakonna peaspetsialist Kristina Vaksmaa. Tema hinnangul vastab turuprillide kvaliteet hinnale – ei tasu oodata, et umbes 100 krooni maksnud prillid kaua vastu peavad.

PRILLITURUL PUUDUVAD PIIRID. Norman Optika müüja Kai Sassjan mäletas paari juhtumit, kui optikasse tuldi parandama turult ostetud odavaid prille. “Tavaliselt ei saagi neid korduvkasutada – klaasid on raamide külge kinni joodetud, eriti kui on metallraamid,” ütles Sassjan.

Silmaarstide sõnul rikuvad sobimatud prillid nägemist veelgi, näiteks võib juhtuda, et hiljem õigesti määratud prille ei taluta ja kaebused ei kao.

Kes, kus ja milliseid prille Eestis müüb ning kannab, pole täpselt teada.

Ravimiametis registreeritakse vaid vahendid, mida kasutavad meditsiiniasutused.