Eesti Energial on käimas hanked Narva Elektrijaamad AS-i, Õlitööstuse AS-i ja Kaevandused AS-i turvateenuse osutaja leidmiseks. Lisaks Eesti Energiale on tulemas Eesti Raudtee hange. "Mulle teadaolevalt peaks tulema ka Tallinna Lennujaama ja sadamate hankeid," ütles turvaettevõtete liidu tegevdirektor Kaupo Kuusik Delfile. Kuusiku sõnul pakuvad turvafirmadele kindlasti huvi ka näiteks Tallinna linna poolt korraldatavad väiksemad hanked, mis kogusummat arvestades on üsna arvestatavad.

Turvafirmadele atraktiivsed partnerid on ka kaubandusettevõtted, kes võivad, aga ei pruugi kogu oma võrgustiku peale palgata ühe ja sama turvaettevõtte.
"Samas aasta alguses oli K-Rautal suur hange kõikidele oma kauplustele, kuid nad loobusid hankest, kuna nad tahtsid endale üle-eestilist partnerit, aga ei leidnud seda," tõi Kuusik näite.

Võitlus klientide pärast

Viie-kuue hanke pärast võitlemine turvaturgu eeldatavalt segamini ei pööra, kuid nagu ütles turvaliidu tegevdirektor, on see suurematele ettevõtetele, kelle käive jääb 50-60 miljoni krooni (3,2-3,8 miljoni euro) vahele, ikkagi arvestatav protsent portfellist.

Eesti Raudtee on endise K-Grupi, praeguse USS Security üks võtmekliente. Tänavu lõpeb aga leping ning uue hanke tulemused on ettearvamatud, sest ega teised suuremad turvaettevõtted ei lähe sinna kaotama.

"Kui K-Grupil oli käive umbes 50 miljonit krooni, siis ühe kolme miljoni suuruse käibe ära kadumine on mõni protsent," rääkis Kuusik, kelle sõnul ei ole see protsent ettevõtte kogu tegevust arvestades väga suur, olulisem siinkohal on tema sõnul see, et ettevõttes töötavad reaalsed inimesed, kes vajavad tööd.

"Muidugi projektipõhiselt võivad nad uue konkursi võitja juurde tööle pääseda. See on aga teine teema. Küsimus on selles, et olemasolevas süsteemis on arvestatud kulude ning tegevustega. Tuleb hakata täiendavaid töid ja tegemisi tegema, oma asju ümber planeerima," selgitas Kuusik.

Turvaturg languses

Üldises plaanis on turvaturul aga üsna nukker seis. Turvaliidu tegevjuhi sõnul on turvaturg langustrendis ning eelkõige seetõttu, et suure majanduslanguse ajal panid mitmed kliendid uksed kinni.

Hinnad on Kuusiku sõnul turvaturul väga madalad ning edasine kulude optimeerimine tuleks niigi alla Eesti keskmist palka teeniva turvamehe arvelt.

"Mingil hetkel see hinnapoliitika muutus tuleb. Nii paljudki ettevõtted, mitte ainult turvavaldkonnas püüavad hakkama saada, et küll see halb aeg mööda läheb. Kui halb aeg jääb venima, siis juhtub see, et mõnedest lepingutest loobutakse või teenuste osutamisest loobutakse, mis on ka väga kahetsusväärne," sõnas Kuusik.